Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Rätt eller fel med amorteringskrav?

Publicerad: 15 december 2014, 15:59

Annika Wallenskog, chefsekonom på SKL.

Så fort Finansinspektionen kommit med förslag till nya regler om amorteringskrav började debatten. Är detta bra eller dåligt?


Ämnen i artikeln:

Annika Wallenskog

Krönika ur Fastighetsnytt nummer 6, 2014

Så fort Finansinspektionen kommit med förslag till nya regler om amorteringskrav började debatten. Är detta bra eller dåligt?

Dåligt! menade stora delar av mäklar- och fastighetsbranschen som anser att det kommer att skapa inlåsningseffekter och därmed ytterligare prisuppgång på bostäder. Ogenomarbetat, för sent, sänker hushållens köpkraft och hotar kronkursen, varnade flera ekonomer.

Men faktum kvarstår, vi har i Sverige vant oss vid en kultur att inte amortera på våra bostäder, vi förväntar oss att detta ska lösas genom ständiga prisuppgångar. -Även om en så ”stor” andel som 80 procent nu faktiskt amorterar på sina bolån -.

Samtidigt visar Finansinspektionens egna stresstester att hushållen skulle klara en räntehöjning, så det kanske inte alls är nödvändigt med dessa nya regler. Det är ju också så att skulderna i förhållande till de reala tillgångarna, villor, fritidshus och bostadsrätter, visar en svagt fallande trend sedan slutet av 1980-talet. Skulderna har alltså minskat något, i förhållande till de reala tillgångarna. Och anledningen till att hushållssektorn har så pass höga skulder som andel av de disponibla inkomsterna beror främst på en förändrad struktur, bestående av omvandling från hyresrätter till bostadsrätter, borttagna räntesubventioner och en brist på bostäder.

Dilemmat med regelverket är att det även denna gång drabbar de unga. Ett annat förslag som fått likartad effekt: nämligen, slopad eller minskad avdragsrätt för räntor, hade inte påverkat de som ska ut på bostadsmarknaden för första gången lika mycket. Förslaget om amorteringskrav kanske till viss del dämpar prisuppgången på bostäder, men fortfarande är det mycket svårt för unga att etablera sig på bostadsmarknaden. Det går nästan inte att få tag på hyresrätter i storstäderna, och de flesta ungdomar har inte råd att köpa sin bostad, och nu blir det ännu dyrare, då de både ska betala ränta och amortera. Och med en förväntad ränteuppgång kommer problemet att accentueras ytterligare. Ungdomarna har dessutom drabbats av bolånetaket. Hur lång tid tar det inte att spara ihop till en kapitalinsats på ett minst par hundra tusen kronor? Och var ska de bo under tiden, hos sina föräldrar? Eller ska Sverige och storstäderna dräneras på ungdomar som inte har någonstans att bo?

Ja, det är naturligtvis svårt att få till regler som inte drabbar någon. I oktober bestämde sig Bankföreningen frivilligt för att rekommendera de hushåll som tar nya lån med en belåningsgrad över 50 procent av bostadens marknadsvärde, att börja amortera. Konkurrensverket menade att Bankföreningens rekommendation om amorteringar kunde innebära en risk för att konkurrensen på bankmarknaden begränsades och började utreda frågan. Därmed drog bankföreningen tillbaks sin rekommendation och Konkurrensverket lade ned sin utredning. Nu har i stället Finansinspektionen lagt fram detta förslag om att reglera amorteringstakten. Men frågan är fortfarande om det inte hade varit bättre med en frivillig uppgörelse. Dessutom är detta en medicin mot ett symptom som beror på en helt annan sjukdom, nämligen det låga bostadsbyggandet, men det visste vi väl redan?

Annika Wallenskog
Biträdande chefekonom, SKL

Ämnen i artikeln:

Annika Wallenskog

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.