Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Ränteskillnader ökar

Publicerad: 1 oktober 2013, 10:42

SBABs månadsstatistik visar att skillnaden mellan boräntor med kort och lång bindningstid ökar. Mellan ett bolån med tre månader och fem års bindningstid skiljer en procentenhet.

Ämnen i artikeln:

SBAB

I september valde 72 procent av de nya bolåntagarna en bindningstid på tre månader på sitt nya bolån, vilket är en procentenhet fler än i augusti. I september 2012 valde knappt 64 procent den kortaste bindningstiden.

Var fjärde person, 24 procent, valde att binda bolånet i 1-4 år. Det är en procentenhet färre än i augusti. Av dem valde de flesta att binda lånet i ett eller två år.

Allt större ränteskillnad mellan korta och långa bindningstider
Skillnaden mellan räntan på lån med kort och lång bindningstid fortsatte att öka i september. Under fem av de senaste tolv månaderna har det varit billigare att binda lånet i två år än i tre månader. Nu har skillnaden ökat och i september var det 0,26 procentenheter dyrare att binda lånet i två år. Att binda lånet i fem år var 1 procentenhet dyrare än att välja tremånadersräntan.

I genomsnitt var listräntan på nya bolån med tre månaders bindningstid 2,92 procent i september, 3,18 procent på två års bindningstid och 3,92 procent på fem års bindningstid.

– Trenden med stigande räntor framför allt på bolån med långa bindningstider väntas hålla i sig. Att skillnaden ökat gör att det inte är lika fördelaktigt att binda lånet nu som det var under sommaren, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev