Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Räntan lämnas oförändrad

Publicerad: 5 september 2013, 12:29

Reporäntan kommer att ligga kvar på 1 procent ett tag till. Det står klart sedan Riksbankens direktion på torsdagen meddelade att man inte kommer att röra räntan.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

I ett pressmeddelande skriver Riksbanken att det kommer allt fler tecken på att konjunkturen är på väg att förbättras och för att ge stöd åt konjunkturuppgången och bidra till en stigande inflation så väljer man att inte ändra räntan. ”Reporäntan behöver ligga kvar på denna låga nivå till dess att konjunkturen mer tydligt tagit fart och inflationen stigit ett tag,” skriver Riksbankens direktion.

Det finns tecken på att de ekonomiska utsikterna i Europa blivit bättre även om en återhämtning väntas ta många år. Samtidigt verkar en fortsatt återhämtning i USA hålla sig och tillsammans gör dessa att utsikterna för den svenska ekonomin blivit ljusare.

Riksbanken väntar sig att inflationen gradvis kommer att stiga och att den har nått inflationsmålet 2 procent under 2015. Banken väntar sig att börja höja reporäntan mot slutet av nästa år.

Vice riksbankscheferna Karolina Ekholm och Martin Flodén förespråkade en räntesänkning med 0,25 procentenheter men övriga medlemmar i direktionen är fortsatt oroliga för hushållens skuldsättning och valde därför att inte röra räntan.

Kommentar från Fastighetsnytt:

Riksbankens räntebesked var föga oväntat. Majoriteten har i direktionen har klargjort att man inte vill riskera hushållens ekonomi mer än redan är gjort och det kommer i det närmaste att krävas en ekonomisk chock för att banken kommer att sänka räntan framöver. Sannolikheten att man väljer att höja tidigare är desto högre ifall ekonomin börjar återhämta sig i en snabbare takt än man förväntar sig. Blir det som man förväntat sig kommer vi inte att se någon ändring i reporäntan förrän nästa höst.

Var det då ett korrekt beslut? Det är svårt att säga utan att ha tillgång till alla parametrar som Riksbanken har tillgång till och visst kan man argumentera för att det krävs stimulans i ekonomin men frågan är om den stimulansen ska vara penningpolitisk eller finanspolitisk. Hushållens skuldsättning är ett potentiellt problem och det är förståeligt att Riksbanken tar det försiktigt.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.