torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

“Räntan höjs i mitten av 2018”

Publicerad: 20 december 2017, 07:46

Riksbanken lämnar räntan oförändrad på -0,50 procent. Direktionen räknar med att börja höja räntan i “långsam takt” i mitten av 2018.

Ämnen i artikeln:

RiksbankenReporäntan

Riksbanken lämnar räntan oförändrad på -0,50 procent. Direktionen räknar med att börja höja räntan i “långsam takt” i mitten av 2018.

Det penningpolitiska beskedet kom på onsdagsförmiddagen, där Riksbanken baserar sitt beslut på att en stark konjunktur bidragit till att inflationen varit nära målet på 2 procent en tid nu. För att inflationen ska ligga kvar bedömer man att penningpolitiken behöver vara fortsatt expansiv.

Riksbankens nettoköp av statsobligationer kommer vid årsskiftet att uppgå till ett nominellt värde av 290 miljarder kronor. Förfall och kupongbetalningar i statsobligationsportföljen återinvesteras tillsvidare. Stora förfall, på drygt 50 miljarder kronor, sker under första halvåret 2019. Dessutom tillkommer kupongbetalningar på totalt cirka 15 miljarder kronor från januari 2018 till juni 2019. För att bibehålla Riksbankens närvaro i marknaden och uppnå en relativt jämn köptakt framöver kommer återinvesteringarna av dessa förfall och kupongbetalningar inledas redan i januari 2018 och pågå fram till och med första halvåret 2019. Detta innebär att Riksbankens innehav av statsobligationer kommer att öka tillfälligt under 2018 och början av 2019.

Riksbanken kommenterar även de fallande bostadspriserna:

“Nedgången i bostadspriserna väntas visserligen dämpa bostadsinvesteringarna de kommande åren men effekterna på BNP-tillväxten motverkas delvis av den starkare efterfrågan från omvärlden”.

Man säger även fortsatt att det låga ränteläget bidrar till att öka riskerna kopplade till hushållens höga och stigande skuldsättning, men att riskerna behöver hanteras med åtgärder inom bostadspolitiken, skattepolitiken och, vid behov, makrotillsynen.

Redaktionen

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev