Torsdag16.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Prisuppgång 2012 trots finansiell oro

Publicerad: 15 Januari 2013, 14:39

Den senaste 12-månadersperioden har bostadsrättspriserna i riket gått upp med 8 procent och villapriserna med 2 procent. Sett till senaste tremånadersperioden har bostadsrättspriserna i riket gått upp med 2 procent medan villapriserna gått ner med 1 procent.


Ämnen i artikeln:

Mäklarstatistik

Bostadsåret 2012 präglades av finansiell oro, stort utbud av bostäder och längre försäljningstider. Trots det steg priset på både bostadsrätter och villor. Jämför man storstadsregionerna var uppgången särskilt tydlig i Stockholm och Göteborg, medan Malmö avviker. Bostadsrättspriserna ligger fortsatt långt över KPI medan det har skett en litet återhämtning för villor där priserna nu ligger i nivå med KPI.

– Vid utgången av 2011 trodde vi nog att 2012 skulle bli lite skakigare vad gäller prisutvecklingen, men istället gick priserna upp på helåret. För bostadsrätter ser vi att 1:or har haft den största prisökningen med 14 procent under helåret. Dock kan vi se att det skedde en avmattning under årets sista tre månader, säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling.

– Om det inte sker några större förändringar i vår omvärld eller en dramatisk ökning av arbetslösheten i Sverige tror vi att 2013 kommer att påminna mycket om 2012. Det vill säga bostadspriserna kommer gå lite upp och ner, längre försäljningstider, men med regionala skillnader. Utbudet är ännu så länge lägre än vid samma tidpunkt förra året, men det är förmodligen tillfälligt och beror på den långa julledigheten, säger Peeter Pütsep.

Prisstatistik BOSTADSRÄTTER, december 2012

Statistiken baseras på försäljningen av 15 081 bostadsrätter under oktober 2012 – december 2012. Tremånaderssiffran är en jämförelse med juli 2012 – september 2012, tolvmånaderssiffran med oktober 2011 – december 2011 och enmånadssiffran jämförs med september 2012 – november 2012.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Mäklarstatistik

Ämnen i artikeln:

Mäklarstatistik

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.