Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Priserna på byggmaterial fortsätter att öka i augusti

Publicerad: 15 september 2022, 09:17

Byggkostnaderna ligger fortsatt mycket högt, men prisutvecklingen på vissa varuslag har dämpats efter rekorduppgången i juli. Räntor samt priset på elkraft, diesel och armeringsstål driver fortsatt kostnaderna.


Ämnen i artikeln:

SCBByggInflation

Byggkostnadsindex för flerbostadshus steg med 13,8 procent mellan augusti 2021 och augusti 2022, efter en uppgång med 14,6 procent i juli. Det visar Statistiska Centralbyrån, SCB:s, senaste Byggkostnadsindex. Jämfört med juli i år steg byggkostnadsindex för flerbostadshus med 0,2 procent i augusti.

Den dämpade indexuppgången beror främst på lägre prisökningar för vissa byggmaterial i årstakt, men även lägre kostnader för diesel och lastbilstransporter samt byggherrekostnaden i augusti jämfört med juli, enligt SCB.

Entreprenörerna få betala

Enligt den nya statistiken steg entreprenörernas kostnader med 12,2 procent, vilket bidrog med 10,1 procentenheter till den totala ökningen i Byggkostnadsindex. Byggherrekostnaderna steg med 21,3 procent och påverkade Byggkostnadsindex uppåt med 3,7 procentenheter. De ökade byggherrekostnaderna beror till stor del på högre räntekostnader.

Entreprenörernas kostnader för gruppen transporter, drivmedel och elkraft steg med 27,2 procent mellan augusti 2021 och augusti 2022. Inom denna grupp ökade kostnaderna för elkraft och dieselolja mest, 68,9 respektive 43,1 procent. Kostnaderna för maskiner och omkostnaderna steg med 7,6 respektive 5,6 procent, medan kostnaderna för löner ökade med 2,3 procent.

Dämpad prisutveckling på järn och stål

Bland entreprenörernas kostnader steg byggmaterialkostnaderna med 18,9 procent mellan augusti 2021 och augusti 2022. Kostnaderna för järn och stål inklusive armeringsstål steg med 31,4 procent, vilket är den lägsta årsförändringen för dessa hittills under 2022. Även årsförändringarna för trävaror och betongvaror var lägre i augusti jämfört med juli. Kostnaden för trävaror ökade med 1,7 procent.

SCB:s Byggkostnadsindex i augusti 2022. Bredden på staplarna motsvarar produktionsfaktorns viktandel i procent vid beräkning av Byggkostnadsindex för flerbostadshus. Staplarnas höjd motsvarar den genomsnittliga prisutvecklingen för respektive produktionsfaktor.

Foto: SCB

Bredden på staplarna motsvarar byggvarugruppens viktandel i procent av allt byggmaterial vid beräkning av Byggkostnadsindex för flerbostadshus. Staplarnas höjd motsvarar den genomsnittliga prisutvecklingen för respektive varugrupp.

Foto: SCB

Prisförändringar i procent efter varuslag

(Prisförändringar i procent augusti 2021–augusti 2022)

 

Armeringsstål +45,2

Järn och stål +31,4

Golvmaterial +25,9

Elmaterial +23,5

Övrigt byggmaterial +21,0

Snickerier +16,4

Betongvaror +16,2

Vitvaror +12,7

VVS-material +11,6

Material för målning +9,0

Trävaror +1,7

Ämnen i artikeln:

SCBByggInflation

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.