Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag25.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Ökning av bolån med kort bindningstid

Publicerad: 5 Mars 2013, 09:47

I februari steg andelen nya bolån med den kortaste bindningstiden på tre månader till 70 procent. Högst var andelen i Stockholm- och Göteborgsregionen.


Ämnen i artikeln:

SBAB

Statistik från SBAB Bank över bindningstiderna för nya bolån i februari visar att andelen privatpersoner som valde den kortaste bindningstiden på tre månader ökade med ytterligare två procentenheter till drygt 70 procent. Det är den högsta nivån sedan augusti 2011.

Andelen som valde en medellång bindningstid på mellan ett och fyra år minskade tre procentenheter till 23 procent, och andelen som band lånet mellan fem och tio år var oförändrad på sex procent.

Det var stora skillnader mellan hur många som valde tre månaders bindningstid i olika regioner. I de två storstadsregionerna Stockholm och Göteborg var andelen högst. 75 procent valde den kortaste bindningstiden i Stockholmsregionen, 71 procent i Göteborgsregionen, 67 procent i Malmöregionen och endast 58 procent i resten av landet.

– I de två regioner där det kostar mest att köpa en bostad är det flest som väljer den kortaste bindningstiden. Man kan tycka att det varit bättre om det var tvärtom eftersom de med större lån drabbas hårdare när räntorna stiger, säger Maria Landeborn, privatekonom på SBAB Bank.

Räntorna med både korta och långa bindningstider steg i februari. Tremånadersräntan steg med en räntepunkt till 3,05 procent. Den tvååriga boräntan steg fyra punkter till 3,10 procent och femåringen steg sex punkter till 3,56 procent.

Eftersom räntorna med långa bindningstider steg mer än de korta ökade skillnaden mellan femårsräntan och tremånadersräntan till 0,51 procent. Det är den största skillnaden sedan sommaren 2011.
– Ju större skillnaden är mellan boräntor med kort och lång bindningstid, desto fler väljer den kortaste bindningstiden. Fortsätter de långa boräntorna att stiga kommer troligen fler bostadsköpare att välja tremånadersräntan, säger Maria Landeborn.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB Bank

Ämnen i artikeln:

SBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.