Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Ökad tillväxttakt för hushållens lån

Publicerad: 28 mars 2013, 08:32

I februari hade hushållens lån från monetära finansinstitut (MFI) en årlig tillväxttakt på 4,6 procent. Det var en ökning jämfört med januari då tillväxttakten låg på 4,5 procent. I februari 2012 var tillväxttakten 5,0 procent.


Ämnen i artikeln:

SCB

Hushållens lån hos MFI uppgick i februari till 2 780 miljarder kronor. Det är en ökning med 119 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år. Ökningen kan främst förklaras av bostadslånen som stod för 100 miljarder av ökningen och hade en årlig tillväxttakt på 4,7 procent. I februari uppgick hushållens utestående bostadslån hos MFI till 2 237 miljarder kronor.

I februari uppgick utlåningen till icke-finansiella företag till 1 854 miljarder kronor. Det är en ökning med 25 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år. Av de icke-finansiella företagens lån stod lån med säkerhet i flerbostadshus för den största andelen. Dessa lån uppgick i februari till 570 miljarder. Lån till bostadsrättsföreningar uppgick till 339 miljarder.

Uppgång för hushållens utlåningsräntor
Efter en längre periods nedgångar vände räntorna på hushållens lån upp i februari. Den genomsnittliga räntan på hushållens nya avtal uppgick i februari till 3,15 procent vilket kan jämföras mot 3,13 procent i januari.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News