Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Oförändrad inflation i april

Publicerad: 13 maj 2016, 09:28

Foto: Sverrir Thór.

Konsumentprisindex uppmättes till 315,64 i april och sjönk ytterst marginellt från mars då indexet hamnade på 315,7. Det är en så liten förändring att det inte märks man räknar förändringen med en decimal och därmed kan man konstatera att KPI var oförändrat från mars till april.


Ämnen i artikeln:

InflationSCBRiksbanken

Konsumentprisindex uppmättes till 315,64 i april och sjönk ytterst marginellt från mars då indexet hamnade på 315,7. Det är en så liten förändring att det inte märks man räknar förändringen med en decimal och därmed kan man konstatera att KPI var oförändrat från mars till april. I april ifjol uppmättes KPI till 313,16 och inflationstakten är därmed 0,8 procent, lika mycket som i mars.

Till ökningen av inflationstakten bidrog huvudsakligen varukategorin rekreation och kultur samt prishöjningar inom delindex för avskrivningar, kläder, diverse varor och tjänster samt livsmedel. Inflationen motverkades av lägre räntekostnader samt drivmedel och post- och telekommunikationer.

SCB mäter även så kallat KPIF, KPI med fast ränta, på uppdrag av Riksbanken och då räntekostnaderna motverkade inflationen kan man intuitivt dra slutsatsen att KPIF-inflationen steg mer än den vanliga, med 1,4 procent.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

InflationSCBRiksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.