Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Nollräntan håller i sig till 2024

Publicerad: 10 februari 2021, 09:57

Stefan Ingves räknar fortsatt med nollränta under lång tid framöver

Riksbanken lämnar reporäntan oförändrad och meddelar samtidigt att man räknar med att nollräntan består till 2024.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Riksbanken noterar i torsdagens pressrelease att den ekonomiska utvecklingen under 2021 i hög grad kommer avgöras av hur snabbt och effektivt vaccinationerna dämpar pandemin.

”Så snart smittspridningen minskar och restriktionerna lättas väntas hushållen återgå till ett mer normalt konsumtionsmönster, vilket skapar goda förutsättningar för en uppgång i efterfrågan. Men krisens omfattning innebär att det dröjer till 2023 innan inflationen mer varaktigt är nära Riksbankens mål på 2 procent”, skriver Riksbanken.

Vidare uppges att penningpolitiken måste vara fortsatt expansiv för att underlätta återhämtningen och bidra till att inflationen stiger mot målet. Riksbanken fortsätter därför att köpa tillgångar inom ramen om 700 miljarder kronor och att erbjuda likviditet inom alla de program som lanserades under 2020. 

Direktionens nuvarande bedömning är att ramen för tillgångsköpen kommer att utnyttjas fullt ut fram till slutet av 2021 och att upprätthålla storleken på innehavet på denna nivå under åtminstone 2022. Direktionen har också beslutat att behålla reporäntan på noll procent och den väntas ligga kvar på den nivån de kommande åren.

”Det kommer att behövas ett omfattande ekonomisk-politiskt stöd under lång tid, från både finans- och penningpolitiken”, skriver RIksbanken. 

 

Oskar von Bahr

Reporter

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.