Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag21.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Nollränta tills inflationen tar fart

Publicerad: 28 Oktober 2014, 07:51

Direktionen för Sveriges Riksbank valde på sitt räntemöte på måndagen att sänka reporäntan med 0,25 procentenheter till noll procent. Bakgrunden är de deflationstendenser som ekonomin har visat den senaste tiden och enligt direktionen kommer Sverige att ha nollränta tills inflationen tydligt har tagit fart. Man bedömer att det inte kommer att ske förrän tidigast i mitten av 2016.


Ämnen i artikeln:

Riksbanken

I sin motivering skriver Riksbanken att konjunkturen fortsätter att förbättras, såväl globalt som i Sverige. Hushållens konsumtion och bostadsinvesteringarna fortsätter växa och exporten väntas öka snabbare framöver samtidigt som arbetsmarknaden väntas stärkas. Det till trots sänker man räntan och orsaken är att inflationen är för låg och flirtar med deflation.

”Den breda nedgången i inflationen och de återkommande nedrevideringarna av inflationsprognosen tyder på att det underliggande inflationstrycket är mycket lågt och lägre än i tidigare bedömning. Detta tillsammans med lägre inflation och svagare konjunkturutveckling i omvärlden innebär sammantaget att det bedöms ta längre tid innan inflationen når 2 procent,” skriver Riksbanken.

Därmed sänker man räntebanan påtagligt som det heter i bankens räntebesked. Förhoppningen är att den låga räntan och de låga ränteförväntningarna ska öka efterfrågan i ekonomin vilket i sin tur i teorin ska leda till högre inflationstryck. Man hoppas även att den expansiva penningpolitiken ska bidra till att inflationsförväntningarna förankras runt 2 procent.

Kommentar Fastighetsnytt:

Räntesänkning med 100 procent är ett vågat grepp och enligt media en chock för alla. Så chockande kanske det inte var i och med att i stort sett samtliga bedömare hade väntat sig en räntesänkning men frågan är vad som sker näst. Riksbanken har spelat ut sitt sista räntekort och det är inte helt säkert att det kommer att ha en effekt. Det får framtiden utvisa men det är ett modigt beslut som en, enligt rapporterna, enad direktion har tagit.

Får dagens räntebesked ingen effekt så behöver Riksbanken ta till andra medel, som ingrepp på valutamarknaden vilket inte heller det kan vara helt optimalt. Ett annat alternativ är att man börjar sätta retorisk press på finanspolitiken om stimulerande åtgärder för att få fart på ekonomin.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.