Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

“Närmar oss en smärtgräns”

Publicerad: 26 september 2013, 14:50

Tor Borg

SBAB:s chefsekonom Tor Borg twittrade på onsdagen att nu när bolånens tillväxttakt överstiger 5 procent på årsbasis så närmar vi oss en smärtgräns.


Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

SBAB:s chefsekonom Tor Borg twittrade på onsdagen att nu när bolånens tillväxttakt överstiger 5 procent på årsbasis så närmar vi oss en smärtgräns. En gräns som han tidigare nämnt i Fastighetsnytt.

Hushållens lån från monetära finansinstitut som exempelvis banker och bolåneinstitut ökade med 4,8 procent i augusti jämfört med augusti 2012. Det var en oförändrad tillväxttakt från juli men en ökad tillväxttakt från augusti 2012 då man lånade 4,5 procent mer än året innan. Det framgår av ett pressmeddelande från SCB.

I monetära termer ökade hushållens lån med 126 miljarder kronor till 2 850 miljarder under augusti och det förklaras huvudsakligen av bolån som ökade med 111 miljarder kronor, en årstakt på 5,1 procent. Bolån, det vill säga lån med säkerhet i villor, ägarlägenheter och bostadsrätter, uppgick i augusti till 2 297 miljarder kronor.

I ett samtal med Fastighetsnytt säger Tor Borg att gränsen kanske inte är skriven i sten men att vi kommer närmare en situation där Finansinspektionen känner sig tvingad att göra något.

– Riksbanksdirektionens ledamöter har i olika intervjuer pratat om att riskviktsgolvet borde höjas  och det ser ut att vara en rimlig åtgärd. Vi får se om det blir så men jag tror att det ligger hyfsat nära, säger Tor Borg.

När Fastighetsnytt frågar huruvida han är oroad över situationen svarar Tor Borg att visserligen är kombinationen av hög skuldsättning hos hushållen och höga bostadspriser inte optimal.

– Samtidigt tycker jag att det går åt rätt håll och man har med de åtgärder som redan implementerats redan tagit bort mycket av de stora riskerna.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.