Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Något färre valde rörliga räntor

Publicerad: 4 februari 2014, 14:40

Andelen som väljer räntebindningstid på mellan ett och tre år har ökat under januari visar SBAB:s månadsstatistik över nyutlåningen till privatpersoner.


Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

Andelen bland bolåntagarna som ser räntebindning som ett attraktivt alternativ har ökat, enligt SBAB. I januari valde 25 procent räntebindningstider på mellan 1-3 år jämfört med 24 procent i december och 22 procent i november. Andelen som valde den kortaste räntebindningstiden var 73 procent medan 2 procent valde 5-10 år.

Mellanlånga räntebindningstider har således ökat något på bekostnad av både den rörliga tremånadersräntan och de långa bundna räntorna. En anledning till den ökade efterfrågan på mellanlånga räntebindningstider är att ränteskillnaderna mellan dessa och den rörliga tremånadersräntan är små. Den treåriga boräntan ligger i dagsläget knappt 0,3 procentenheter över den rörliga, vilket är lägre än för ett par månader sedan.

– Intrycket man får är att bolåntagarna börjat räkna bort möjligheterna till ytterligare räntesänkningar och därför numera även överväger lite längre räntebindningstider. Men den överlägset största andelen väljer fortfarande kortast möjliga bindningstid, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SBAB

Ämnen i artikeln:

SBABTor Borg

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.