Tisdag27.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Mycket talar för räntesänkning

Publicerad: 12 December 2013, 09:06

Den allmänna prisnivån i november mättes 0,1 procent högre än i november 2012 enligt SCB:s mätning som publicerades på torsdagsmorgonen. Inflationstakten är alltså 0,1 procent och det är en uppgång från den deflation på 0,1 procent som mättes i oktober.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenSCBTomas Pousette

Jämfört med oktober sjönk prisnivån, mätt som KPI, med 0,1 procent till KPI-värdet 314,2 (KPI mättes i oktober 314,4). Den underliggande inflationstakten som mäts med det för Riksbanken specialkonstruerade måttet KPIF uppgick i november till 0,7 procent vilket är en marginell ökning från oktober då den mättes 0,6 procent. KPIF var 201,31 i november vilket är aningen lägre än i oktober då KPIF var 201,4.

I en kommentar till Fastighetsnytt skriver Tomas Pousette, Pousette Ekonomianalys, om inflationsmätningen:

”Inflationen fortsatte att vara låg i november. Det visar att nedgången i oktober inte var en tillfällighet. Mycket talar för att Riksbanken nu sänker reporäntan vid räntemötet nästa vecka.”

SCB släppte även de nyaste arbetsmarknadssiffrorna på torsdagsförmiddagen och enligt dessa ökade sysselsättningen samtidigt som arbetslösheten också ökade. Arbetslösheten uppmättes till 7,5 procent i november vilket är 0,2 procentenheter högre än i oktober men 0,3 procent lägre än i november ifjol.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande från SCB

Ämnen i artikeln:

RiksbankenSCBTomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.