Lördag04.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

”Mjuklandning” för utlåning till hushåll

Publicerad: 8 Januari 2013, 14:36

Bolånetak och amorteringskrav verkar ha gett effekt och Tor Borg, chefsekonom SBAB, tror inte att det kommer ytterligare åtgärder så länge tillväxttakten håller sig under fem procent.


Ämnen i artikeln:

Tor BorgSCBSBAB

I november hade hushållens lån från monetära finansinstitut (MFI) en årlig tillväxttakt på 4,6 procent. I stort har takten minskat sedan 2010 och nu legat kring 4,5 procent sedan april 2012. Bolånetak och amorteringskrav verkar ha gett effekt och Tor Borg, chefsekonom SBAB, tror inte att det kommer ytterligare åtgärder så länge tillväxttakten håller sig under fem procent.

Under 2010 infördes bolånetaket för att dämpa tillväxttakten på utlåningen till hushåll som då låg kring 9 procent. Sedan har det stadigt tickat nedåt och Tor Borg tror att Riksbanken, Finansinspektionen med flera känner sig ganska nöjda med utvecklingen.
– Det har varit en ganska behaglig avmattning av lånetillväxten, en mjuklandning skulle man kunna kalla det. Nu gick det visserligen upp något enligt den senaste rapporten men den generella bilden är en långsam inbromsning, säger Tor Borg.

Tor Borg

Enligt Statistiska Centralbyrån uppgick hushållens lån hos MFI i november till 2 756 miljarder kronor. Det är en ökning med 116 miljarder jämfört med motsvarande månad föregående år där bostadslånen stod för 99 miljarder av ökningen och hade en årlig tillväxttakt på 4,7 procent. I november uppgick hushållens utestående bostadslån hos MFI till 2 215 miljarder kronor.

Tor Borg räknar med att det fortsätter att vara en liten tillväxt även under 2013 och så länge det håller sig kring 3-4 procent tror han inte att man politiskt eller från Riksbanken känner sig tvingade att göra något. Om det däremot skulle börja dra iväg över fem procent kan det kanske börja talas om exempelvis ytterligare sänkning av bolånetak eller lagstadgade amorteringskrav.
– Tittar man lite framåt så fortsätter förhoppningsvis mjuklandningen och vi kommer att ha en liten tillväxt. Jag tror att man tittar väldigt noga på det här från Riksbanken och politiskt håll och skulle det börja ticka uppåt kommer man nog att överväga att gå regleringsvägen, säger Tor Borg.

Mattias Fröjd

Ämnen i artikeln:

Tor BorgSCBSBAB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.