Torsdag22.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Mer pengar kvar då boendet är betalt

Publicerad: 11 December 2013, 10:38

År 2012 gick 28 procent av den disponibla inkomsten till boendet för hushåll i hyresrätt. För hushåll i bostadsrätt var andelen 21 procent och för hushåll i ägt småhus 16 procent.


Ämnen i artikeln:

SCB

Att andelen är större för hushåll i hyresrätt beror, enligt SCB, inte på att de har högre boendeutgift utan på att de i genomsnitt har lägre disponibel inkomst. Skillnaden mellan hushåll i hyresrätt och hushåll i de övriga två upplåtelseformerna ökade mellan 2007 och 2012. För hushåll i hyresrätt ökade andelen av inkomsten som gick till boendet med närmare en procentenhet, medan andelen för dem i bostadsrätt minskade med en halv procentenhet och för dem i ägt småhus med drygt en procentenhet. Orsaken är bland annat en lägre räntenivå 2012 än 2007.

Trots stigande boendeutgifter mellan 2007 och 2012 ökade hushållens genomsnittliga konsumtionsutrymme med 20 procent under perioden. Ökningen var lägre för hushåll i hyresrätt än för hushåll i bostadsrätt och ägt småhus. Hushåll i ägt småhus har cirka 50 procent högre konsumtionsutrymme än hushåll i hyresrätt.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.