Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Mer kunskap om pensionen behövs

Publicerad: 31 oktober 2013, 15:12

Mona Finnström

”Inom fastighetsbranschen stannar många hela sitt yrkesliv och vi har en stor andel äldre anställda.


Ämnen i artikeln:

Business ArenaMona FinnströmFastigo

Sveriges befolkning lever allt längre samtidigt som antalet personer i arbetsför ålder minskar. Det är på sikt en ohållbar situation och en av anledningarna till den pensionsåldersutredning som under sommaren varit ute på remiss. Utredningen föreslår bland annat en riktålder för pension på 66 år som ska följa medellivslängden. Tidigast uttag för tjänste- och privatpension höjs från 55 till 62 år, och 67-årsgränsen för anställningsskydd ska höjas till 69 år.

När Fastigo deltog på Business Arena i september passade vi på att fråga besökarna när man kan tänka sig att gå i pension och hur stor andel av lönen man anser att pensionen bör vara. De som var under 35 och över 46 år ville gå i pension när de är 62-64 år gamla.  I åldersgruppen 36-45 år, kunde däremot de flesta tänka sig att jobba till 65 och hela 25 procent till efter 67 års ålder.

På frågan om storleken på pensionen svarade nästan alla, oavsett åldersgrupp, att den bör vara 80-90 procent av lönen. En hel del av dem vi pratade med insåg att den inte kommer att bli så stor men faktum kvarstår att många har dålig koll på sin pension och behöver mer realistiska förväntningar.

I pensionsåldersutredningen framgår tydligt hur lite kunskap vi har att luta oss emot när det gäller att få bukt med pensionsåldern och utredningen föreslår bland annat satsningar på arbetsmiljön för att flera ska orka jobba längre upp i åren.

De flesta är nog överens om att arbetsmiljön är en viktig del för att orka jobba längre, men hur viktig är den? I mer krävande yrken, där flera yrken inom fastighetsbranschen finns, orkar många inte fortsätta arbeta ens till 65. Men orken tryter även i arbeten som inte är fysiskt krävande.

Inom fastighetsbranschen stannar dessutom många hela sitt yrkesliv och vi har en stor andel äldre anställda. Därför ser vi det som viktigt att ett resultat av utredningen blir hur arbetskraftskostnaderna för äldre kan sänkas eller i varje fall inte ökar. Faktum är att genomsnittsåldern för pensionering är 64 år i Sverige, för både män och kvinnor. Det är bättre än EU-genomsnittet, men det räcker inte. En stadig ökning i takt med vår ökande livslängd är vad som behövs.

Pensionsåldersutredningen innehåller många bra och handfasta förslag, även om stor vikt läggs på en skärpning av riktlinjer och regler där vi hellre ser mer av uppmuntran och förenklingar. Det tydligaste resultatet av utredningen blir ändå att den skapar många nya frågor och att pensionen hittills fått alldeles för lite utrymme i den allmänna debatten. Det behövs mer forskning och mer information för att skapa en klarare bild av vad som styr våra attityder till pensionen.

På Fastigo fick vi fick många intressanta tankar och diskussioner med oss från Business Arena. Helt klart är att vi behöver prata mer pension i samhället för att få ett arbetsliv som välkomnar alla mellan 16 och 69 år. Ett arbetsliv som präglas av flexibilitet beträffande såväl arbetsuppgifter som arbetsmiljö och arbetstider.

Mona Finnström
Vd Fastigo, Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.