torsdag2 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Mats Hederos minns sin första affär – i krisens tecken

Publicerad: 10 augusti 2022, 12:44

Hela 90-talets första del gick åt att rekonstruera och rädda bolag, säger Mats Hederos, tidigare vd på AMF Fastigheter. Foto: Mattias de Frumerie, Anders Siljevall

Ett samhälle i kris där banker och fastighetsbolag höll på att omkull. Det är minnet som präglat Mats Hederos sinne för affärer genom hela karriären och fortfarande gör sig tydligt påmind.

Ämnen i artikeln:

Mats HederosAMF FastigheterFabege

Teresa Ahola

teresa.ahola@fastighetsnytt.se


Under 1990-talet slog fastighetsbubblan hårt mot Fabege, speciellt dotterbolaget Fabege Finans, vars verksamhet gradvis avvecklades. Men bolaget rekonstruerades av SEB, Handelsbanken och Securum 1993, där Mats Hederos, som vid årsskiftet gick i pension efter många år som vd på AMF Fastigheter, var en ​av ​huvudspelar​na i teamet.

– Jag minns det så väl eftersom det var min första affär, som senare skulle följas av flera rekonstruktioner. ​Fabege drabbades hårt av fastighetskraschen och det var vår uppgift inom Enskilda att lösa rekonstruktionen av bolaget, säger han till Fastighetsnytt.

Mellan 1992 och 1993 spenderade Mats Hederos därmed nästan all vaken tid i Fabeges lokaler, dåvarande Fastighetsaktiebolaget Birger Gustavsson, i kvarteret Hammaren, bara ett stenkast från AMF Fastigheters nuvarande huvudkontor på Regeringsgatan i Stockholm.

– Jag var där varannan dag i över ett år​. Det var svår kris i hela den svenska fastighets- och finansmarknaden​ där många bolag höll på att gå omkull, säger han.

Läs även: Mats Hederos sätter punkt – men utlovar mer 

Dåvarande arbetsgivaren SEB såg inte​ ​statligt ägande som ett alternativ​, utan​ genomförde ​e​n intern rekonstruktion där man tog in aktiekapital för att ​finansiera höga låneskulder.

– Hela 90-talets första del gick åt att rekonstruera och rädda bolag. Det var inget fel på bolagen, utan det handlade ​snarare om att ​de​ var överbelånad​e​ och finans​krisen gick över styr.

1997 såldes fastighetsbolaget till Näckebro​ och därefter ​Drott​, ​som sedan bytte namn till Fabege ​som i dag är börsnoterat och till drygt 16 procent ​ägs av fastighetsmiljardären Erik Paulsson.

– Krisen satte djupa spår​ hos de flesta​ och har präglat hela min karriär​, där lönsamhet och samhällsnytta ​varit två viktiga ledstjärnor​ som även är beroende av varandra. ​​Senare tillkom även miljöfrågan, säger Mats Hederos.

”Vi har ett dubbelt uppdrag, precis som under krisen på 90-talet”

​Den röda tråden följde även med i utvecklingen av Epicenter, Mood-gallerian, Brunkebergstorg, Space och Stockholmsverken.

– Vi bygg​er​ inte bara hus, utan ​platser som stärker oss, staden och branschernas fortsatta utveckling. ​Fastighetsbranschen kan göra ​stor nytta och ​lönsamma ​förändringar som förändrar samhället i stort. På så sätt har vi ett dubbelt uppdrag, precis som under krisen på 90-talet, säger Mats Hederos.

Intervjun gjordes i januari, strax efter att Mats Hederos, gick i pension. I maj släppte han även boken Människobyn där han berättar om allt detta i mer detalj.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev