torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Marknadsräntorna fallit sedan Riksbanksbeslut

Publicerad: 10 augusti 2015, 09:14

Riksbanksdirektionens beslut att sänka reporäntan ytterligare till -0,35 procent 2 juli tryckte ner räntorna till nya rekordlåga nivåer. Sedan dess har de stabiliserats och till och med hämtat in en del av den mark som gick förlorad men ligger alltjämt lägre än 1 juli.

Ämnen i artikeln:

StiborRiksbanken

Riksbanksdirektionens beslut att sänka reporäntan ytterligare till -0,35 procent 2 juli tryckte ner räntorna till nya rekordlåga nivåer. Sedan dess har de stabiliserats och till och med hämtat in en del av den mark som gick förlorad men ligger alltjämt lägre än 1 juli, dagen innan beslutet offentliggjordes.

På måndagen noterades Stibor 3M till -0,26 procent vilket kan jämföras med -0,28 procent 2 juli, vilket är den lägsta noteringen någonsin. De längre statsobligationsränterna som ger bra indikation om villkoren på långa marknadsräntor har även de fallit och på måndagen noterades en tioåring till 0,713 procent vilket kan jämföras med 1,052 procent 1 juli.

Det har varit ett hårt tryck på transaktionsmarknaden under sommaren och de låga räntorna är så klart en starkt bidragande faktor till detta. Det i sin tur talar för att det fortsatt blir högtryck så länge räntorna är låga.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev