onsdag8 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Manpower: Fortsatt stark arbetsmarknad inom fastighetsbranschen

Publicerad: 11 januari 2023, 12:42

Foto: AmnajKhetsamtip

Arbetsgivarna i bank-, finans- och fastighetsbranscherna väntar sig ökad sysselsättning i det första kvartalet men skillnaderna mellan sektorer och regioner är stora, visar Manpower Groups Arbetsmarknadsbarometer.

Ämnen i artikeln:

Svepet

R


– Bank-, finans- och fastighetsbranscherna lämnar en fortsatt stark prognos trots en stundande konjunkturändring och en svalnande fastighetsmarknad. Inför detta kvartal ser vi stora variationer i prognoserna, vilket är ovanligt men speglar att vissa branscher är mindre oroade över det stundande ekonomiska läget, säger Mikael Jansson, vd på Manpower Group.

Läs även: Riksbankens Martin Flodén: ”Vi vill absolut inte göra för lite”

Inför det första kvartalet 2023 lämnar svenska arbetsgivare en sysselsättningsprognos på +23, en minskning med 11 procentenheter jämfört med föregående kvartal. Telekom-, media- och kommunikationsbranschen gör en stark inbromsning och förväntar sig ingen ökad sysselsättning alls. IT-branschen toppar däremot listan över branscher som förväntar sig ökad sysselsättning med en prognos på +37 procent. Däremellan är spridningen stor: från transport- och logistikbranschens prognos på +13 procent till bank-, finans- och fastighetsbranschens prognos på +35 procent.

– Den stundande lågkonjunkturen kan leda till att arbetsmarknaden blir mer trögrörlig. Då är det extra viktigt att arbetsgivarna vågar satsa på intern utveckling och utbildning för att kunna fylla de behov som finns inom den egna organisationen, säger Mikael Jansson.

Läs även: Analytikernas dom: Festen är över – 2023 ett år för tillnyktring

Även landets regioner visar stora skillnader i sysselsättningsprognoserna. Stockholm- och Uppsalaregionen samt Mellersta Sverige – Södermanland, Västmanland, Värmland och Örebro län – förväntar sig en rekryteringstakt på starka +29 procent. Norra Sverige och Östra Götaland ger däremot betydligt försiktigare sysselsättningsprognoser på +15 respektive +12 procent.

Mätningen utfördes under perioden 13 oktober–25 november, vilket innebär att osäkerhetsfaktorer som kriget i Ukraina och en ökad inflation kan påverka undersökningen.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev