Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Majoriteten i Riksbanken håller ihop

Publicerad: 3 juli 2013, 11:15

Tomas Pousette

Reporäntan hålls oförändrad på 1 procent och prognosen av reporäntan lämnas oförändrad. Det blev beslutet på Riksbankens senaste räntemöte. Beskedet var väntat och förutsägbarhet är något som centralbanker numera eftersträvar. Den tid är passerad då tyska Bundesbank tycktes sätta en ära i att överraska finansmarknaden.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenThomas Pousette

Det mest spännande med räntemötet var istället hur de två nya ledamöterna i direktionen, Martin Flodén och Cecilia Skingsley, skulle agera. Cecilia Skingsley valde att stödja majoritetens linje medan Martin Flodén, tillsammans med Karolina Ekholm, reserverade sig och förordade en sänkning av reporäntan till 0,75 procent. Den delade synen på penningpolitiken i direktionen kvarstår således även sedan Lars E.O. Svensson avgått. Det vore dock mycket överraskande om inte protokollet från räntemötet, som kommer den 16 juli, visar att debattklimatet i direktionen förbättrats.

Prognosen för reporäntan under den kommande treårsperioden, som sänktes rejält vid räntemötet i april, lämnas nu oförändrad. Riksbanken räknar med att reporäntan kommer att hållas på nuvarande nivå till tredje kvartalet 2014. Därefter börjar räntan höjas i en takt av ungefär 0,25 procentenheter per kvartal, så att den når 2,75 procent tredje kvartalet 2016. Det är en tidigare start och snabbare takt i räntehöjningarna än vad Konjunkturinstitutet (KI) räknade med i sin senaste prognos från juni. I KI:s prognos höjs reporäntan bara till 2,25 procent till slutet av 2016.

Det verkar troligt att majoriteten i direktionen kommer att stå fast vid sin räntebedömning under de kommande räntemötena. Förbättringen av den svenska konjunkturen går visserligen långsamt och inflationen är låg men kronan har blivit svagare och finanspolitiken lär bli mer expansiv inför valet nästa år. Risken för stora bakslag i den internationella konjunkturen verkar också ha avtagit. För Riksbanken är det även ett memento att bostadspriserna fortsätter att stiga och att hushållens efterfrågan på lån ökar något snabbare igen.

Mycket talar således för att reporäntan nått botten i den här konjunkturcykeln men att den första räntehöjningen dröjer ett bra tag. Till nästa räntemöte, den 4 september, bjuder den svenska statistikskörden bland annat på nationalräkenskaper för andra kvartalet och inflationsstatistik för juni och juli. Det är emellertid inte troligt att överraskningarna på den inhemska sidan kommer att vara så stora, utan potentialen till en förändring av Riksbankens räntesyn finns i den fortfarande bräckliga internationella konjunkturen.

Thomas Pousette

Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

RiksbankenThomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.