fredag3 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Ledamöterna som börjar skönja slutet på Riksbankens räntehöjningar

Publicerad: 5 december 2022, 10:36

Martin Flodén och Anna Breman, bägge med titeln vice riksbankschef, talar nu om att det kan bli dags att sluta med räntehöjningar.

Ett par ledamöter i Riksbankens direktion ser nu ett snart slut på räntehöjningarna, när den snabbt stigande räntan får effekt i ekonomin. Majoriteten är dock mer oroad över inflationen och en till räntehöjning väntas vid nästa möte i februari.

Ämnen i artikeln:

SvepetRiksbankenAnna BremanMartin FlodénReporäntanbostadspriser

JB


I november höjde Riksbanken sin styrränta med 75 punkter, till 2,50 procent. Detta i den i särklass snabbaste räntehöjningscykeln sedan Riksbankens inflationsmål infördes. Nu börjar dock ett par ledamöter i Riksbankens se ett slut på räntehöjningarna, enligt protokollet från mötet.

Det är de två ledamöter som ses som de mest duvaktiga som nu talar om att det kan bli dags att sluta med höjningar.

Vice riksbankschef Anna Breman lyfter fram just de rekordsnabba räntehöjningarna – i en ekonomi som aldrig varit mer räntekänslig. Avvägningarna blir nu allt svårare, påpekar hon. Å ena sidan kvarstår risken för att för små räntehöjningar kan leda till en pris- och lönespiral och att ännu högre räntehöjningar krävs, å andra sidan riskerar en alltför kraftig åtstramning att leda till en djup och utdragen lågkonjunktur, som skulle göra det svårare att klara inflationsmålet på sikt.

– Exempelvis skulle en nedgång i svensk bostadsmarknad och i den kommersiella fastighetssektorn kunna förstärka konjunkturnedgången, vilket i sin tur kan ge instabilitet i både realekonomin och inflationen. För att varaktigt uppnå en låg och stabil inflation ska penningpolitiken dämpa, inte förstärka, konjunktursvängningar, sade Anna Breman vid mötet.

Med den senaste höjningen ser hon nu att Riksbanken närmar sig en nivå där styrräntan kan hållas oförändrad under en tid. Vie riksbankschef Martin Flodén tänker i liknande banor. Han påpekar att alltmer tyder på att räntehöjningarna nu börjar få effekt och att inflationen därmed kan komma ned utan att räntan behöver höjas särskilt mycket mer

– Mycket är fortfarande osäkert, men om den här bilden stärks till vårt möte i februari kan det bli aktuellt att lämna styrräntan oförändrad vid nästa möte, sade han.

De andra ledamöterna är fortsatt mer oroliga för den höga inflationen och bekymrar sig mindre för tillväxten. Bland annat sade vice riksbankschef Henry Ohlsson att han i november hade stött en till räntehöjning med 1 procentenhet, om det funnits en majoritet för det.

Avgående riksbankschef Stefan Ingves sade att han inte skulle vara förvånad om räntan skulle behövas höjas mer längre fram, men till nästa möte i februari är det Erik Thedéen som är ny chef. Det blir också det första räntemötet för nya vice riksbankschef Aino Bunge, som började på Riksbanken nu i december.

Vaktombytet gör att räntebeslutet i februari blir ovanligt svårt att förutspå, enligt analytiker. De är dock inne på att det blir en till räntehöjning, men än mindre än tidigare, 25 eller 50 punkter är stalltipset.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev