Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Lägre ränta förklarar Castellums vinsttapp

Publicerad: 22 april 2014, 11:52

Castellum-koncernen redovisar ett driftnetto på 518 miljoner kronor för första kvartalet, en ökning med 21 miljoner jämfört med motsvarande kvartal ifjol.


Ämnen i artikeln:

Castellum

Överskottsgraden uppgår till 63 procent och ökar därmed med 2 procentenheter. Räntenettot förbättras med en aning men det kvittas i princip av att de centrala administrationskostnaderna har ökat med en fjärdedel till 26 miljoner kronor. Förvaltningsresultatets ökning om 23 miljoner till 323 miljoner återspeglar således ökningen i driftnettot ganska bra.

Det förbättrade räntenettot förklaras utan tvekan av att räntorna gått ner hittills i år men det ger är en motsatt effekt på värderingen av bolagens räntederivat. Bolaget gör en nettoförlust om 170 miljoner kronor på sina derivat, jämfört med en vinst på 166 miljoner kronor ifjol. Vinsten före skatt hamnar därför på 205 miljoner kronor och det blir ett vinsttapp om hela 293 miljoner kronor.

Koncernens tillgångar fortsätter växa och vid kvartalsskiftet uppgick de till 39,1 miljarder kronor varav eget kapital var 12,6 miljarder. Soliditeten var således 32,2 procent och även andra nyckeltal var robusta, belåningsgraden 54 procent och räntetäckningen 2,9 gånger räntekostnaderna.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

Castellum

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.