Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Lågkonjunkturen fortsätter

Publicerad: 20 juni 2012, 11:35

Återhämtningen i den svenska ekonomin har kommit av sig. Först 2013 förbättras konjunkturen. Det skriver Konjunkturinstitutet i sin senaste rapport.

Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutet

Skuldkrisen i euroområdet har förvärrats och konjunkturen vänder ner. Det kommer att ta tid för EU-länderna att komma överens om hur skuldbördorna ska fördelas vilket skapar oro på de finansiella marknaderna och dämpar efterfrågan även utanför euroområdet. Sverige klarar sig hyggligt tack vare sunda statsfinanser och låg statsskuld, även om tillväxten blir svag under 2012.

Finanspolitiken är expansiv i år och blir neutral 2013 för att sedan stramas åt för att överskottsmålet ska uppnås. Utrymmet för permanenta åtgärder är begränsat men Konjunkturinstitutet anser att regeringen bör överväga tillfälliga stimulanser och satsningar på åtgärder som håller nere arbetslösheten. Riksbanken väntas hålla reporäntan oförändrad på 1,5 procent till början av 2014, men räntan skulle kunna sänkas utan att inflationsmålet hotas.

I Konjunkturinstitutets prognos bedömer man att EU-länderna kommer att fatta de nödvändiga beslut som behövs och förtroendet på finansmarknaderna antas återkomma kring årsskiftet 2012/2013, med en långsam återhämtning som följd.

BNP-prognosen för 2012 är 0,7 procent men tillväxten väntas öka 2013 till 2,3 procent.

Redaktionen

Källa: Pressmeddelande Konjunkturinstitutet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev