Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Kronan fortsätter att gäcka Riksbanken

Publicerad: 29 april 2015, 13:05

Tomas Pousette

Utan en svag krona blir det svårt att få upp inflationen.


Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Riksbanken överraskade med att hålla reporäntan oförändrad på -0,25 procent. Förväntningarna på finansmarknaden var att reporäntan skulle sänkas ytterligare och den initiala reaktionen på det penningpolitiska beslutet blev därför att kronan stärktes kraftigt. Vid presentationen av det penningpolitiska beslutet betonade riksbankschefen vikten av att kronan inte stärks för snabbt den närmaste tiden. Samtidigt avfärdade han reaktionen på valutamarknaden med att vad som händer med kronan under några timmar på förmiddagen spelar mindre roll. Det är en riskabel inställning. Utan en svag krona blir det svårt att få upp inflationen.

Riksbanken tycker att det mesta går åt rätt håll när det gäller utsikterna att uppfylla inflationsmålet på 2 procent. Även om det finns en del osäkerhet kring hur snabbt inflationen kommer att stiga, så nöjer man sig med att utöka köpen av statsobligationer med 40-50 miljarder kronor.

Riksbanken betonar också att prognosen för reporäntan sänks rejält, jämfört med ränteprognosen i februari. Reporäntan väntas nu bara höjas till cirka 0,75 procentenheter andra kvartalet 2018, vilket är en halvering av räntenivån i den tidigare prognosen. Till viss del är det här är dock en anpassning av räntebanan till den sänkning av reporäntan som gjordes redan i mars.

Ett viktigt budskap från Riksbanken under senare tid har varit att behövs det mer så gör vi mer för att uppfylla inflationsmålet och förankra inflationsförväntningarna på 2 procent. Budskapet återkommer även den här gången och åtföljs av en arsenal som innehåller allt från ytterligare räntesänkningar till stödköp av kronor på valutamarknaden. Det kan också bli aktuellt med köp av andra värdepapper än statsobligationer men enligt riksbankschefen vore det obekvämt att köpa bostadsobligationer med tanke på överhettningen på bostadsmarknaden. Utesluter man bostadsobligationer blir det svårt att köpa några större volymer.

Räcker det här för att få fart på inflationen? Det verkar troligt att inflationen är på väg upp men det kan gå långsammare än vad Riksbanken räknar med. I bankens prognos stiger den underliggande inflationen från nuvarande 0,9 till 2 procent redan i slutet av det här året. Här anas ett mått av önsketänkande att inflationen ska vara på målet inför nästa års stora avtalsrörelse, som omfattar nästan 3 miljoner arbetstagare. Överskattar arbetsmarknadens parter inflationen så riskerar löneavtalen att bli för höga med negativ effekt på sysselsättningen.

Nästa penningpolitiska möte är den 1 juli. Det är mycket möjligt att vi får höra av Riksbanken innan dess.

Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB

Ämnen i artikeln:

Tomas Pousette

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.