Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Kraftig räntenedgång efter svaga PMI-siffror

Publicerad: 22 juli 2022, 09:24

Foto: Andrii Yalanskyi

Både amerikanska och europeiska räntor sjunker kraftigt efter att inköpschefsdata från länder i euroområdet antytt oväntat svaga konjunkturutsikter. Amerikanska dollarn stärks samtidigt något mot både kronan och euron.


Ämnen i artikeln:

EUInflation

Svenska tvåårsräntan sjönk cirka 10 punkter som mest under fredagsförmiddagen och tioårsräntan som mest 13 punkter. Till 1,85 respektive 1,49 procent. Tyska tvåårsräntan sjönk 13 punkter, till 0,49 procent, och tioårsräntan sjönk 15 punkter, till 1,08 procent, under fredagsförmiddagen.

I Frankrike sjönk kombinerat PMI från 52,5 till 50,6 för juli. Enligt konsensusprognoser väntades 51,8.

Läs även: Analys: Aggressiva räntehöjningar från Riksbanken tynger bostadsmarknaden

Joe Hayes, chefsekonom på S&P Global noterar att statistiken signalerade förvärrade trender i flera nyckelindikatorer och utfallet reser ytterligare frågetecken om huruvida den franska ekonomin är på väg in i en recession.

Även i Tyskland kom PMI in sämre än väntat. Kombinerat PMI sjönk från 51,3 till 48,0, prognosen pekade mot 50,1.

”Pågående utbudsförseningar och den osäkerhet som orsakas av kriget i Ukraina fortsatte rapporteras som faktorer som tynger den ekonomiska utvecklingen, men baserat på anekdotisk information låg inflation och den press den sätter på budgetar bakom den sämsta utvecklingen för den privata sektorns aktivitet sedan kulmen på den första pandemivågen våren 2020”, skrev Paul Smith, ekonomidirektör på S&P Global.

För hela euroområdet sjönk det kombinerade inköpschefsindexet från 52,0 i juni till 49,4 för juli. Prognosen inför pekade mot 51,0. Ett inköpschefsindex under 50 brukar tolkas som en klassisk recessionssignal.

Läs även: ECB höjer styrräntan för första gången på elva år

Chris Williamson, chefekonom på S&P Global sade att nedgången i ekonom än så länge är måttlig men branta fall i orderingången, krympande orderböcker och mörkare affärsförväntningar pekar mot att nedgången kan ta ytterligare fart senare under sommaren.

Under torsdagen höjde den europeiska centralbanken med 50 punkter, mer de 25 räntepunkter som var väntat. Men vagare signaler om den kommande åtstramningsbanan gjorde att räntor sjönk tillbaka redan under torsdagseftermiddagen, efter den initiala rörelsen uppåt.

ING Economics noterade i ett kundbrev att genom att höja med 50 punkter och samtidigt ”mjuka upp” den framåtblickande guidningen så visar ECB att banken befarar att ”fönstret för en serie av räntehöjningar stängs snabbt”.

”Beslutet visar att hökarna måste ha fått kalla fötter och att de befarar att den utlovade höjningen med mer än 25 punkter i september kan spolas bort av den hotande recessionen. Överenskommelsen om TPI krävdes för att få med duvorna på en större höjning”, enligt ING Economics.

Den brittiska detaljhandeln sjönk 0,1 procent i juni jämfört med maj, något bättre än väntade -0,3 procent. Jämfört med juni 2021 sjönk dock försäljningen 5,8 procent, mer än väntade -5,3.

Inflationstakten i Japan, mätt som KPI, låg för tredje månaden i rad över Bank of Japans egen målsättning. Kärninflationen uppmättes till 2,2 procent i juni jämfört med 2,1 procent i maj.

Trots en inflationstakt som är högre än målsättningen kommer det sannolikt inte påverka den duvaktiga penningpolitiken BOJ signalerade vid räntebeskedet i går.

Klockan 12.30 på fredagen väntas Rysslands centralbank meddela räntebesked. Väntat är en sänkning med 50 räntepunkter, från 9,50 procent till 9,00 procent.

Datakalender från USA är på fredagen tunn, klockan 15.15 publiceras dock preliminära PMI för juli. PMI för tillverkningsindustrin väntas ha minskat från 52,7 till 52,0 och tjänstesektorn från 52,7 till 52,6.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Ämnen i artikeln:

EUInflation

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.