Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Konjunkturinstitutet varnar för bostadsbubbla

Publicerad: 6 oktober 2015, 04:39

Illustration: Petter Furå.

För första gången varnar Konjunkturinstitutet för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla. “Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt”, säger Mats Dillén, Konjunkturinstitutets generaldirektör.

Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutet

För första gången i modern tid varnar Konjunkturinstitutet för att Sverige kan vara på väg in i en bostadsbubbla.

– Om man inte försöker bromsa den här utvecklingen finns risken för att det blir ett abrupt prisfall längre fram, en krasch helt enkelt, säger Mats Dillén, Konjunkturinstitutets generaldirektör till SVT.

Bostadspriserna i Sverige har fördubblats på tio år. De senaste åren har priserna stigit med 15 procent. Det som oroar myndigheten är att priserna har stigit så länge.

–Priserna har fortsatt upp. Ökningstakten är 10 till 15 procent per år och så kan det inte hålla på i all evighet, säger Mats Dillén.

I den rapport som SVT tagit del av skriver Konjunkturinstitutet att uppgången inte längre går att förklara med ökade inkomster, låga räntor och skattelättnader.

Mats Dillén. Foto: Konjunkturinstitutet.

Mats Dillén. Foto: Konjunkturinstitutet.

– Man måste in och rota lite i skattesystemet och skapa incitament för att flytta, sa Stellan Lundström, professor i fastighetsekonomi, KTH, i Gomorron Sverige.

Enligt Stellan Lundströms kollega, Hans Lind, är risken för  ett snabbt prisfall mycket små. Han påpekar att ekonomin går bra, att Riksbanken har indikerat att räntorna förblir låga under flera år framåt och att även om bostadsbyggandet ökar så är allt som kommer ut på marknaden dyrt. Ur ett långsiktigt perspektiv är dock priserna ohållbara därför att de ligger mycket högre än produktionskostnaderna.

Hans Lind menar att förklaringen bakom den ohållbart höga prisnivån finns i att det byggs för lite bostäder, främst billigare sådana.

– Där finns det en hel del bidragande faktorer. En av dem är staten som till exempel genom sina regler om olika “riksintressen” blockerar mark för byggande, förklarar han.

Även kommunerna som inte vill planlägga så mycket mark har en del i skulden.

– Blir det höga priser på nya bostäder riskerar ju inte kommunen att det flyttar in låginkomsttagare till kommunen, säger han.

Hans Lind

Hans Lind.

Han hänvisar även till företagen som av självklara skäl inte vill översvämma marknaden med så mycket nya bostäder att priser och hyror faller.

– Man tjänar mer på att bygga lite under flera år än att bygga så mycket redan från början att de måste sänka priserna, säger han.

Ännu en bov i dramat är enligt Hans Lind Riksbanken då inflationen inte nått upp till 2 procent på länge och det blir logiskt att sänka räntan. Men även en myndighetsledning måste ibland bryta mot det logiska, anser han.

Även om Lind inte oroar sig för plötsliga prisfall den närmsta tiden så delar han Konjunkturinstitutets bedömning om att utvecklingen måste vända för att undvika dramatiska prisfall.

– Att kasta ut några miljarder och hoppas att kommuner och marknad ska bygga mycket mer visar bara att regeringen inte har förstått hur allvarlig situationen är, säger han.

Sverrir Thór, redaktör ekonomi och finans på Fastighetsnytt kommenterar:
Det har länge funnits tecken på att Sverige har en bostadsbubbla, och skeptikerna blir allt färre. Boverkets analytiker Bengt Hansson har varit en av dem som varnat för bubbla och avfärdats som en domedagsprofet, observatörer med utifrånperspektiv, som bland andra IMF och OECD, har länge varnat för en bubbla och i en intervju i Fastighetsnytt nummer 1/2014 konstaterade Robert Shiller, professor i ekonomi vid Yale University och vinnare av Nobelpriset i ekonomi 2013, att prisökningar inte är någon naturlag, inte ens när det gäller bostäder.

Kritiken utifrån har oftast avfärdats med argument som att det råder speciella omständigheter i Sverige som utlänningarna inte förstår och att all fundamenta tyder på att utvecklingen är normal. Även Konjunkturinstitutet har hört till dem som inte har velat se någon bubbla på den svenska bostadsmarknaden.

Det visar sig dock allt fler tecken på bubbla och det är inte rimligt att tro att den smått osannolika prisutvecklingen på bostadspriser i stora delar av Sverige är hållbar. Varningssignalerna är många och en typisk sådan torde vara när bubbeloro avfärdas med argumentet att andra lagar råder på den svenska marknaden än alla övriga marknader. Som den engelska poeten John Donne skrev så är ingen människa en ö.

Redaktionen

Källa: SVT Nyheter

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev