Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Kommentar: Vi lär få vänta ett tag till på högre ränta

Publicerad: 6 september 2018, 10:58

Riksbanken har med dårens envishet vidhållit att en för många efterlängtad höjning av reporäntan skulle ske innan innevarande års utgång. Nu när det inte finns så många månader kvar av året så har bankens direktion börjat indikera att vi kanske får vänta åtminstone till februari 2019.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenSverrir Thór

Riksbanken har med dårens envishet vidhållit att en för många efterlängtad höjning av reporäntan skulle ske innan innevarande års utgång. Vi har varit många som tvivlat på det, själv är undertecknad ganska övertygad om att vi inte kommer få se en ändrad ränta förrän tidigast 2020, och nu när det inte finns så många månader kvar av året så har bankens direktion börjat indikera att vi kanske får vänta åtminstone till februari 2019.

Föga förvånande valde man därför inte att röra vid räntan i samband med veckans penningpolitiska möte. Det är dock en splittrad direktion, liksom Fastighetsnytt rapporterade på onsdagen, där den nyaste medlemmen Henry Ohlsson gärna ser en räntehöjning i detta nu och Martin Flodén vill se en annorlunda räntebana (med snabbare höjningar) än övriga direktionen. I den räntebana som Flodén förespråkar, med en höjning redan i oktober, agerar signalvärdet och den framåtguidning som räntebanan per definition är som en åtstramning av penningpolitiken.

Inflationen ligger vid det uttalade målet om en KPIF-inflation om 2 procent men det som oroar är den fortsatta avsaknaden av ett inflationstryck värt namnet. För närvarande är det energipriserna som ger inflationen bränsle men börjar energipriserna falla riskerar inflationen få soppatorsk igen. Det blir allt mer tydligt att det behövs ett bredare tryck i ekonomin för att Riksbanken, eller i alla fall majoriteten i direktionen, ska börja lätta på de penningpolitiska stimulanserna. Än så länge saknar vi det samlade trycket och då kommer nog inte så mycket att hända vid Brunkebergstorg.

Frågan är bara huruvida högkonjunkturen som, liksom Stefan Ingves och hans mannar mycket riktigt påpekat, delvis beror på den expansiva penningpolitiken är lika tålmodigt och enträgen som Riksbanken. Det i sin tur leder till frågan hur Riksbanken ska agera när konjunkturen vänt? Då riskerar man få vänta ut en konjunkturcykel innan räntan börjar höjas igen.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

RiksbankenSverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.