Makroekonomi
Klokt men oklart besked från Riksbanken
Publicerad: 21 december 2016, 14:30
Tomas Pousette.
Det var ett klokt beslut av majoriteten i Riksbankens direktion att utöka köpen av statsobligationer. När man har kämpat så länge för att få upp inflationen är det bättre att ta i lite för mycket än att riskera att en starkare krona får inflationen att vända ner igen.
Ämnen i artikeln:
Tomas PousetteRiksbanken beslutade vid det senaste penningpolitiska mötet att lämna reporäntan oförändrad på minus 0,5 procent och att utöka köpen av statsobligationer med 30 miljarder under första halvåret 2017. Tre av de sex ledamöterna i direktionen reserverade sig mot beslutet att köpa mer statsobligationer och det blev riksbankschefens utslagsröst som avgjorde.
Sammantaget kommer Riksbanken att ha köpt statsobligationer för 275 miljarder kronor när de nya köpen är avslutade. Det främsta skälet till de ytterligare köpen under första halvåret 2017 är att man vill matcha den europeiska centralbankens fortsatta köp av värdepapper. Annars finns en risk att kronan skulle stärkas mot euron, vilket skulle dämpa de svenska importpriserna och hålla tillbaka inflationen. Även om det är oklart hur stor den risken är, så verkar det onödigt att ta den. De ytterligare 30 miljarder av statsobligationer som kommer att köpas kan ses som en försäkring mot alltför låg inflation.
Signalen från Riksbanken efter räntemötet är emellertid oklar. Å ena sidan tycker hälften av ledamöterna i direktionen att ytterligare köp av statsobligationer är onödiga. Å andra sidan skriver Riksbanken att det är mer sannolikt att reporäntan sänks än att den höjs den närmaste tiden och att man har fortsatt beredskap att göra penningpolitiken mer expansiv. Trovärdigheten för den expansivare inriktningen av penningpolitiken urholkas av skillnaderna i synen på köp av statspapper. Det hade varit betydligt bättre om direktionen kunnat kompromissa och enats om köp av statsobligationer till lite mindre belopp än 30 miljarder.
Tomas Pousette
Pousette Ekonomianalys AB