torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Klas Eklund: Så slår coronakrisen mot fastighetsbranschen

Publicerad: 3 mars 2020, 15:25

Ekonomen Klas Eklund säger att Sveriges ekonomi än så länge inte märkt av några större negativa effekter av coronakrisen. Foto: Andreas Jennische / Mannheimer Swartling

Coronaviruset kommer att påverka ekonomin även på längre sikt, frågan är bara hur mycket. Det säger ekonomen Klas Eklund som på tisdagen besökte Newsecs frukostseminarium om vad branschen har att vänta kommande år.

Ämnen i artikeln:

KinaKlas EklundNewsec

AJ


Kommer den virusinfekterade ekonomin att tillfriskna snabbt eller kommer hälsan att vara försämrad under längre tid framöver?

Den frågan brottas analytiker över hela världen med just nu. Klas Eklund, seniorekonom vid Mannheimer Swartling, gav sin på läget i samband med att Newsec släppte sin senaste rapport om fastighetsmarknaden Newsec Property Outlook på Stockholms handelskammare.

Mycket såg bra ut – då kom corona

Klas Eklund slår fast att ekonomin kommer att påverkas virusutbrottet. Vid årsskiftet tydde många analyser på att botten i världsekonomin var nådd och att pilarna långsamt började peka uppåt igen, men sedan kom corona.

– Capital Economics spådde att första kvartalet 2020 skulle få en stor engångsdipp på grund av viruset som sedan skulle hämtas igen. Så såg det ut vid både sars- och svininfluensa-utbrotten. Men under de senaste veckorna har det börjat se värre ut. Vi ser en påtaglig nedgång i Kina, säger Klas Eklund.

Läs även: Insiders fyndköper efter kursslakt

Passagerartrafiken i landet är nu 80 procent lägre än normalt och biobesöken i Kina har blivit 90 procent färre som en effekt av coronakrisen.

– Den kinesiska nedgången är väldigt abrupt och slår hårt och brett, säger Klas Eklund.

Detta får även konsekvenser globalt. Klas Eklunds exempel visar att första kvartalets minskning av Kinas ekonomi dämpar hela världsekonomin med 1,5 procent.

– Det kommer att ta lite tid att återhämta sig. Över 50 länder har rapporterat fall av coronasmittade. De värst drabbade länderna; Kina, Japan, Iran, Sydkorea och Italien utgör en tredjedel av världsekonomin, säger han.

Om spridningen fortsätter och på allvar slår mot Tyskland, USA och Afrika kan det ge långtgående effekter.

Men Klas Eklund poängterar att ovissheten är stor.

– Det är uppenbart att världsekonomi kommer att gå sämre i år men vi vet inte hur mycket sämre, eller hur lång tid det tar att återhämta det, säger han.

Sverige kan klara sig relativt bra

Sverige då? Och den svenska fastighetsmarknaden? Hur kommer den att påverkas av coronakrisen?

Allt hänger på hur många fall av smittade personer som konstateras och i vilken mån myndigheter och företag kommer att använda sig av karantänförfaranden, enligt Klas Eklund.

– Så länge inte stora delar av Sverige stängs ner i karantän får vi inga stora effekter på den svenska ekonomin på grund av coronaviruset, säger han.

Läs även: Mipim ställer in på grund av coronautbrottet 

Bortsett från hotet från den nya infektionen syns flera tecken på uppgång. Bostadspriserna har återhämtat sig efter nedgången och fastigheter ses i allt högre grad som stabila och trygga investeringsobjekt när börserna svajar.

Enligt Klas Eklund lär coronavirusets hämmande effekter på ekonomin driva fram nya räntesänkningar runtom i världen och det kan ge fastighetsbranschen en extra skjuts.

– Utvecklingen med fallande räntor och stigande tillgångspriser är det som gjort att fastighetsbranschen i dag är världen största tillgångsklass. Fastigheter har gått förbi traditionell skuld och equity. Fastigheter är i dag i särklass det största tillgångångsslaget globalt sett, säger Klas Eklund.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev