söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Klart: Kinesiskt bolag mångmiljardsatsar på fabrik utanför Sundsvall

Publicerad: 4 maj 2023, 11:57

Visualiserings av den framtida anläggningen Torsboda Syd utanför Sundsvall. Illustration: Torsboda Industrial Park

Kinesiska PTL investerar 13 miljarder kronor i en anläggning med tillverkning av anodmaterial till främst Northvolts bilbatterier. Anläggningen kommer att ligga i Torsboda norr om Sundsvall. Det framgår av ett pressmeddelande.

Ämnen i artikeln:

SvepetNorthvolt

Mårten Arvidsson

marten.arvidsson@bonniernews.se


Det var vid 13-tiden på torsdagen som planerna presenterades vid en pressträff i Timrå. Det kinesiska green tech-bolaget PTL har tecknat avtal med Torsboda Industrial Park – samägt av grannkommunerna Sundsvall och Timrå – om att etablera en anläggning för tillverkning av anodmaterial i Torsboda i Timrå kommun norr om Sundsvall.

Anodmaterial är en huvudkomponent i batterier likt de som tillverkas av bland andra Northvolt. Enligt pressmeddelandet innebär etableringen en investering från PTL:s sida på uppemot 13 miljarder kronor. Satsningen väntas ge upp till 1 900 jobb i regionen när anläggningen står klar under 2025 eller 2026.

– Vi är mycket stolta över att kunna gå in i ett långsiktigt samarbete med Torsboda Industrial Park. Det är ett viktigt steg för PTL:s etableringsplaner i Europa. Vi ser fram emot att driva världens modernaste och mest hållbara anodfabrik och samtidigt bidra positivt till det lokala näringslivet och samhället, säger William Chen, vd på PTL, i en kommentar.

Kommunalråden i de tre kommunerna är mycket nöjda med avtalet.

— Det här är bara startskottet, den första av många etableringar vi ser komma. Vi har nu en unik chans bli Europas nav för grön industri. En chans att både växa i vår region, ta vårt ansvar för att ställa om samhället och bidra till att göra norra Sverige till en viktig spelare i den gröna omställningen. Vi har arbetat hårt och nu har vi nått en första hållplats, men det är en långsiktig satsning där alla behövs tillsammans, säger Stefan Dalin (S), ordförande Torsboda Industrial Park tillika kommunstyrelsens ordförande i Timrå.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev