Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

KI: Högkonjunkturen kulminerade 2018

Publicerad: 19 december 2018, 08:46

Ekonomin är påväg in i en avmattningsfas, efter att högkonjunkturen kulminerat under första halvåret 2018. Det spår Konjunkturinstitutet i sin senaste prognos.


Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutet

I prognosen framgår att investeringarna, inte minst i bostäder som bidragit starkt till tillväxten i efterfrågan, minskar något för 2019.

Enligt prognosen är arbetsmarknaden fortsatt stark, även om sysselsättningen ökar långsammare framöver. Lönerna i näringslivet och i ekonomin som helhet stiger något snabbare och Riksbanken påbörjar räntehöjningar i inledningen på 2019 men i långsam takt.

Institutet skriver:

“Konjunkturen har drivits av en stor efterfrågan på nya bostäder som resulterat i att bostadsinvesteringarna låg på historiskt höga nivåer i början på 2018. Sedan dess har bostadsinvesteringarna minskat och nedgången kommer att fortsätta de närmaste kvartalen. Sammantaget väntas detta bidra till att BNP-tillväxten dämpas det första kvartalet 2019. Statsbudgeten för 2019 innebär en dämpad ökningstakt för offentlig konsumtion och ökad disponibelinkomst för breda grupper hushåll. Finanspolitiken är neutral under 2019.”

Ki bedömer att sysselsättningstillväxten dämpas under inledningen av 2019 när produktionen ökar långsammare och att arbetslösheten därmed har bottnat och pendlar kring 6,5 procent de närmaste åren.

Samtidigt ser man att den politiska risken för ekonomin stigit under 2018, att det finns risk att Storbritannien lämnar EU i mars nästa år utan ett avtal samt det hårda tonläget inom global handelspolitik som orosmoln inför nästa år.

Redaktionen

Ämnen i artikeln:

Konjunkturinstitutet

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.