fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

JM:s Johan Skoglund: Kärva tider väntar – ”en trippelsmäll för branschen”

Publicerad: 23 september 2022, 12:53

Johan Skoglund, vd JM, beskriver dagens marknadsläge som en trippelsmäll för branschen. Foto: Elin Bennewitz

JM:s vd Johan Skoglund ser utmanande tider framför sig med fortsatt hög inflation och stigande räntor. I en intervju berättar han bland annat om orosmolnen, samt vad politikerna kan göra för att hålla branschen flytande. Ett sådant förslag är detaljplaner som håller över tid.
- Detaljplanerna är för detaljerade i dag. De behöver hålla genom både hög- och lågkonjunktur”, säger han.

Ämnen i artikeln:

JMBusiness ArenaBygg

JM har i dag verksamhet i Sverige, Norge och Finland. Vd Johan Skoglund berättar att marknaden blivit mer avvaktande sedan Ryssland anföll Ukraina den 24 februari i år.

– Det är utmanande nu med inflation och stigande räntor, samtidigt som vi har ökande material- och energikostnader. Det är en trippelsmäll för branschen. Oftast när intäkterna sjunker, som de gör i lågkonjunktur, så brukar kostnaderna sjunka i samma takt, men det gör de inte nu, säger han.

I samband med finanskrisen 2008 vidtog JM en rad åtgärder för att parera den vikande bostadsmarknaden. Bland annat konverterade de bostadsrättsprojekt till hyresrättsprojekt, minskade sina etappstorlekar och sålde ett antal hyresrättsprojekt. Än så länge är det inte aktuellt med några motsvarande åtgärder i dagsläget, enligt Johan Skoglund.

– JM har en bredare palett i dag, både geografiskt och vad gäller produkter, än vi hade 2008. Men vi får se vad som händer under hösten och våren. Behöver vi vidta några åtgärder så ser vi det under våren 2023, säger Johan Skoglund.

Han tror att det blir kärvare tider för byggbranschen innan det vänder uppåt igen.

– Det är svårt att veta vad som kommer att hända framåt men man får nog vara beredd att kavla upp ärmarna de närmaste två åren, säger han.

Läs även: NCC-chefen om möjligheterna när konjunkturen sviktar: ”De projekten får en attraktivare kalkyl nu”

För JM ligger fokus just nu på att byggstarta nya projekt.

– Vi har inte justerat våra planer för antalet byggstarter. Allt som vi hade planerat i våras planerar vi att starta, men det är också avhängigt av hur försäljningarna och bokningarna går under hösten. Vi vill ha 30-50 procent bokat innan byggstart, säger Johan Skoglund.

Han ser flera möjliga åtgärder från politiskt håll som skulle kunna hjälpa byggbranschen genom den kärva tiden som väntar. En konkret åtgärd vore att ta bort det andra amorteringskravet som infördes 2018. En annan är att införa någon form av bidrag eller subvention för energieffektivisering och andra former av grön omställning. Johan Skoglund föreslår också att elektrifieringen av transportsektorn upphöjs till riksintresse. Ett fjärde förslag är att skapa detaljplaner som håller över tid.

– Detaljplanerna är för detaljerade i dag. De behöver hålla genom både hög- och lågkonjunktur. Jag tror att många av branschens detaljplaner för bostäder är oanvändbara i dag, för det skulle bli för dyra hus. Så då måste man ta ett omtag, och vänta kanske fem år på en ny plan, säger Johan Skoglund.

Läs även: Stor i analysen men ödmjuk i genomförandet - stor intervju med JM:s vd Johan Skoglund

Slutligen önskar Johan Skoglund också en ökad krismedvetenhet i samhället.

– I Finland har man från myndighetshåll gått ut med rekommendationer om att basta högst en gång i veckan och sänka inomhustemperaturen. Jag är förvånad över att man inte kommer med rekommendationer i Sverige. Jag tror att vi skulle kunna sänka förbrukningen med kanske 30 procent om vi gjorde en gemensam ansträngning, säger han.

Något som också bekymrar Johan Skoglund är att den oroliga marknaden gör att branschen tappar sitt fokus på klimat- och hållbarhetsfrågorna.

– De höga energipriserna gör att fler inser att vi behöver göra massiva investeringar i energieffektivisering av det befintliga beståndet. Det är positivt och bra. Vi på JM gör också det vi kan för att minska användningen av fossila bränslen, att använda slagg i betongen och så vidare, men globalt tappar hållbarhetsfrågorna fokus. Just nu ökar koldioxidutsläppen, det är sorgligt, säger han.

Elin Bennewitz

Reporter

elin@byggindustrin.se

Artikeln har också publicerats hos Byggindustrin som båda ingår i Di-gruppen, en del av Bonnier News.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev