Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Inte oroliga för det enskilda hushållet

Publicerad: 18 september 2014, 18:04

Kerstin af Jochnik.

Foto: Sigurdur J Ólafsson

Även om Riksbanken har sänkt reporäntan till 0,25 procent innebär det inte att man inte längre oroar sig över hushållens skuldsättning.


Ämnen i artikeln:

Business Arena StockholmKerstin af Jochnick

Även om Riksbanken har sänkt reporäntan till 0,25 procent innebär det inte att man inte längre oroar sig över hushållens skuldsättning. Det har man kommunicerat i sina pressmeddelanden i samband med räntebeslut och det upprepade vice riksbankschefen Kerstin af Jochnik som inledningstalade på Business Arenas andra dag.

– Vi är inte oroliga för det enskilda hushållet och vi är inte oroliga för att banksystemet inte skulle klara smällen. Bankerna är duktiga på att göra kreditbedömningar och de har säkerheter för sina lån. Vi är oroliga för effekten på hushållens konsumtion.

Vidare konstaterade hon att det som drivit den svenska ekonomin de senaste åren inte är exporten utan hushållens konsumtion och det skulle därför bli en allvarlig smäll för ekonomin om hushållens förmåga att konsumera skulle decimeras.

Hushållens skuldsättning skapar därför risker i ekonomin och det har visat sig att Riksbanken är oförmögen att på egen hand stjälpa dessa risker. Det krävs åtgärder från andra håll, som exempelvis regeringen och Finansinspektionen, konstaterade Kerstin af Jochnik.

Sverrir Thór

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.