fredag31 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Ingves: Ser inga enorma räntehöjningar framför sig

Publicerad: 15 juni 2022, 06:23

Foto: Pressbild/Riksbanken

Räntan behöver höjas för att få ned inflationen men Riksbanken ser inga ”enorma” räntehöjningar framför sig. Det sade riksbankschef Stefan Ingves i P4 Radio Stockholm, där han kommenterade det höga inflationsutfallet för maj.

Ämnen i artikeln:

SvepetRiksbanken

ND


Han konstaterade att inflationen i början mycket handlade om diesel, bensin och elpriser men att det nu är alla möjliga priser som stiger. Samtidigt är inflationen hög i nästan hela världen, vilket vi inte kan göra så mycket åt.

Det är Riksbankens ansvar att få ned inflationen mot målet på 2 procent, och det är något som de ”jobbar med”. De har verktygen och det handlar i första hand om att höja räntan.

Det kommer de att behöva göra under säkert rätt många år, och det kommer att få effekt. Många hushåll har lån och kommer att känna av en högre ränta, och därmed konsumera mindre av annat, och då stiger priserna inte lika mycket.

Det är samtidigt oerhört svårt att veta hur långt Riksbanken behöver gå med räntan.

”Det är inte så att vi ser framför oss några enorma räntehöjningar jämfört med de räntenivåer vi haft tidigare långt bakåt i tiden”, sade han.

De tror att Riksbankens styrränta kommer att ligga någonstans runt 2,5 till 4 procent, och ”mest sannolikt” åt det lägre hållet, ”säg 2,5”.

Sedan måste man lägga till en räntemarginal som bankerna tar ut. Har man lånat väldigt mycket till en väldigt låg ränta så kan det bli en fördubbling för många, och det kommer säkert att vara kännbart.

Han sade också att denna period inte ens är i närheten av de svajigaste tiderna under hans långa mandatperiod som riksbankschef. De yngre kan inte föreställa sig hur det bland annat såg ut under 1990-talskrisen.

”Det som händer nu är att det blir ett hack i kurvan, vi blir lite fattigare”, sade han, men tillade att det inte är

”någon större katastrof”, utan något man får leva med i en liten öppen ekonomi som den svenska.

Riksbanken har sitt nästa penningpolitiska möte den 29 juni, där de av flera bedömare väntas höja styrräntan med 50 punkter till 0,75 procent.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev