Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Ingves om en höjning redan i år: ”Jag utesluter ingenting”

Publicerad: 16 mars 2022, 12:39

”Räntebanan är en prognos, inget löfte, och om världen ändrar sig är det rimligt att vi ändrar oss också” sa riksbankschefen på onsdagen.

Den oväntat höga inflationen, som dessutom väntas stiga ytterligare kommande månader, gör att en räntehöjning 2024 nu ter sig alltför avlägsen. Det sade riksbankschef Stefan Ingves på onsdagen.


Ämnen i artikeln:

Stefan IngvesRiksbankenReporäntanInflation

”Inflationen är högre än vi trott tidigare och det finns skäl att tro att i alla fall kommande månader blir inflationen kanske ännu högre. Då ter sig en räntehöjning – som vi resonerade kring de här frågorna i februari – 2024 lite för avlägsen”, sade han.

Han sade vidare att han i dag inte kan säga något närmare om när en räntehöjning kan bli aktuell. På frågan om han kan utesluta en räntehöjning i år svarade han: ”Jag utesluter ingenting”.

Läs även: Risk för dyrare finansiering: ”Minskade transaktioner är det första vi kommer se” 

”I februari trodde vi på ett sätt och nu har mycket ändrats sedan dess. Räntebanan är en prognos, inget löfte, och om världen ändrar sig är det rimligt att vi ändrar oss också. Men på vilket sätt återkommer vi till längre fram”, sade Stefan Ingves.

Han sade att Riksbanken nu har ett antal veckor på sig till kommande räntemöte i april att göra nya prognoser utifrån de ändrade förutsättningarna. Inflationen har blivit högre än vad Riksbanken räknade med vid sitt senaste räntebesked i februari, samtidigt som kriget i Ukraina ökar osäkerheten om tillväxten. Stefan Ingves påpekade dock att de tragiska händelserna i Ukraina inte nödvändigtvis innebär att tillväxten på lång sikt blir lägre.

Vad gäller inflationen lyfte han fram att det inte är så mycket Riksbanken kan göra åt den i närtid, ”den finns redan i systemet”, utan att den stora frågan är vad som händer längre fram.

Läs även: Trots oro - stark start för hyresfastigheter: ”Konkurrensen kommer att öka” 

”Vi har ett antal engångseffekter och då är frågan hur temporära de är och om de sprider sig i systemet i vid mening, om man går från energipriser ganska isolerat till prisökningar i största allmänhet i hela ekonomin. Det är det senare som styr penningpolitiken på sikt, så att vi får ned inflationen till 2 procent igen”, sade han.

Han sade vidare att balansräkningen är en separat fråga, där det inte finns någon regel för i vilken ordning saker ska göra vad gäller balansräkning och räntehöjningar.

”Det kan vi välja själva”, sade han och tillade att ”tekniskt sett” kan balansräkningen ”bli både större och mindre”.

På frågan om det kan bli aktuellt med ett extrainsatt räntemöte före nästa ordinarie möte i april svarade Stefan Ingves att det inte går att svara på i förväg, det beror på vad som sker i omvärlden.

Att både Ryssland och Ukraina är relativt små ekonomier, som Sverige inte har några större direkta ekonomiska band till, talar dock emot behovet av ett extrainsatt möte, tillade han.

Nyhetsbyrån Direkt

redaktionen@fastighetsnytt.se

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.