Få hela storyn
Starta din prenumeration
Makroekonomi
Publicerad: 8 december 2020, 15:20
Riksbankschefen Stefan Ingves talade vid årets upplaga av Business Arena Stockholm, som är digitalt med anledning av covid-19
Foto: Riksbanken
Dagens nollränta kommer bestå de kommande åren. Det sade Riksbankschefen Stefan Ingves på Business Arena Stockholm på tisdagen. Beskedet är i samklang med tidigare signaler från den svenska centralbanken.
”Reporäntan är för närvarande noll och kommer att vara så under ett antal år framöver”, sa Ingves, som talade under rubriken ”Penningpolitik i en föränderlig värld” vid Business Arena Stockholm, som för året är digitalt till följd av coronavirusets härjningar.
Ingves talade under föredraget om hur penningpolitiken förändrats över tid i spåren av kriser såsom finanskrisen, eurokrisen, och nu även coronakrisen. Historiskt har Riksbanken och andra centralbankers främst varit förknippade med räntevapnet, men nuförtiden ingår även olika typer av tillgångsköp i arsenalen.
Läs även: Riksbanken ser ingen poäng med räntesänkning
Det handlar om statsobligationer, kommunobligationer, och på sistone även företagsobligationer. En ökad efterfrågan gör att räntan på den typen av tillgångar pressas ner. Därigenom uppnås syftet att få ner räntan generellt i ekonomin.
Det här har fått till följd att Riksbankens balansräkning har växt kraftigt de senaste åren. Balansräkningen har aldrig varit så stor som nu i relation till BNP, inte ens i spåren av andra världskriget.
– När det är goda tider, då krymper vår balansräkning. När det är dåliga, då växer vår balansräkning. I den privata sektorn sker precis det omvända. Det är vår roll i samhället, sa Ingves.
– Det är allas vår förhoppning att någon gång ska det bli lite mera som vanligt igen. Om det blir på det sättet då finns det goda skäl att anta att det kommer en dag – säg på 5-10 års sikt – när vår balansräkning sakta börjar krympa igen.
I närtid är dock Riksbanken i första hand fokuserad på hur pandemin utvecklas. Om vaccinen fungerar på ett bra sätt så kan man förvänta sig en normalisering av det bekymmersamma ekonomiska läget.
– Tveklöst är det så. Vaccinering, och om det lyckas, kommer vara en väldigt viktig fråga.
Ingves tror att både räntevapnet och tillgångsköp kommer vara viktiga verktyg under en lång tid framöver. Samtidigt tycker han att det är svårt att uttala sig om det kommer tillkomma några ytterligare instrument i verktygslådan de kommande 5-10 åren.
Läs även: Nishimura: ”Det finansiella systemet har stora problem”
– Det som ligger och lever under ytan, det är strukturomvandlingen i den finansiella sektorn. Det kommer att påverka vad centralbanker gör och inte gör. Om nu den finansiella sektorn har vuxit i Sverige så snabbt som den har gjort under lång tid, samtidigt som den tekniska utvecklingen är sådan att allting blir blir mer elektroniskt. Då innebär det att den svenska kronan är konkurrensutsatt. Vi pratar Facebook-pengar, vi pratar Bitcoin, vi pratar allt möjligt annat, sa Ingves.