torsdag21 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Ingves: Låg risk att kinesiska fastighetskrisen sprider sig till Sverige

Publicerad: 21 september 2021, 13:49

Riksbankschef Stefan Ingves tror inte att det krisande kinesiska fastighetsbolaget Evergrandes problem kommer få några följdverkningar i Sverige.

Ämnen i artikeln:

Riksbanken

Oskar von Bahr

oskar.vonbahr@fastighetsnytt.se


– Det är svårt att se att just den här episoden i den typen av ekonomi skulle fortplanta sig till Sverige, säger han i samband med tisdagens räntebesked.

Riksbanken lämnade på tisdagen reporäntan oförändrad på 0 procent och spår fortsatt att nollräntan kommer bestå till 2024. Det händelselösa räntebeskedet följdes av en presskonferens där Fastighetsnytt och andra medier passade på att ställa frågor om Evergrande, som fick börserna att rasa världen över på måndagen då det är oklart hur det ska hantera sin enorma skuldbörda på motsvarande cirka 2 600 miljarder kronor. 

Stefan Ingves tror dock att den kinesiska enpartistaten kommer kunna hantera det krisande bolagets skuldbörda på ett eller annat sätt.

Läs även: Analytiker: Nya faktorer kan tvinga Riksbanken till höjning tidigare än väntat

– Om historien ger oss någon slags vägledning till hur man har hanterat den här typen av frågor i den kinesiska ekonomin så har man alltid förr eller senare med statens hjälp trasslat sig igenom de här frågeställningarna. Gissningsvis lär man väl göra det den här gången också. Det är svårt att se att just den här episoden i den typen av ekonomi skulle fortplanta sig till Sverige.

Svårt flytta kapital över gränsen

Ingves påpekar i sammanhanget att Kina har en valutareglering, vilket gör det svårt att föra pengar ut och in i landet.

– Ingen vet naturligtvis hur det här kommer att utveckla sig men kapitalflödena mellan Kina och Sverige är ju inte de samma som vi har mellan till exempel Stockholm och New York. 

Stefan Ingves ser en begränsad inverkan även för andra länder.

– Jag har svårt att se att det skulle leda till några såna enorma förvecklingar i den globala ekonomin. Det här är i allt väsentligt en kinesisk fråga som man har att hantera inom den kinesiska ekonomin.

Jesper Hansson, chef för avdelningen för penningpolitik, drar en parallell till finanskrisen. Under denna slutade banker mer eller mindre att låna ut pengar till varandra vilket fick enorma konsekvenser för det finansiella systemet och spred sig vidare ut i världsekonomin.

– Man kan ju notera att Evergrandes balansräkning motsvarar 2 procent av Kinas BNP, så det är en helt annan storleksordning på problemen än de man såg i USA 2007-2008.

Lågt ränteläge ger svensk kudde

Stefan Ingves ser i nuläget inte heller att det finns någon risk för att något som liknar Evergrande ska dyka upp även här.

– Vi har ju haft våra egna äventyr i Sverige, inte minst i början av 90-talet, som kom inifrån så man ska aldrig säga aldrig. Men det är inte så att vi tror att det här är något som ligger i korten alldeles runt hörnet i Sverige.

Om olyckan skulle vara framme så skulle vi dock stå bättre rustade då räntan har kommit ner kraftigt de senaste decennierna. I början av nittiotalet var det inte ovanligt med tvåsiffriga räntor.

– Man ska komma ihåg att när räntorna är så pass låga som de är i dagsläget så har man naturligtvis lättare att hantera olika typer av obalanser, säger Ingves.

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev