Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Inga ränteavdrag med handelsbolagsandelar?  

Publicerad: 19 april 2018, 13:30

Carl Westling, Gustav Ahl och Kristian Hamberg.

Foto: Causey & Westling.

För en månad sen utfärdade regeringen en lagrådsremiss gällande utökade ränteavdragsbegränsningsregler. Vår genomgående analys av remissen, i samband med att vi räknar på utfallet för våra klienter, visar på otydligheter som tidigare inte uppmärksammats och som enligt vår tolkning kan leda till synnerligen ofördelaktiga effekter för koncerner med handelsbolag.


Ämnen i artikeln:

CauseyWestling

För en månad sen utfärdade regeringen en lagrådsremiss gällande utökade ränteavdragsbegränsningsregler. I remissen justerades det första utkast till förslag som regeringen lämnade förra sommaren och hittills har vi endast sett kortare analyser och sammanfattningar av förslaget. Vår genomgående analys av remissen, i samband med att vi räknar på utfallet för våra klienter, visar på otydligheter som tidigare inte uppmärksammats och som enligt vår tolkning kan leda till synnerligen ofördelaktiga effekter för koncerner med handelsbolag.

Enligt de föreslagna reglerna ska ett aktiebolag med ett negativt räntenetto endast få avdrag för räntan med 30 procent av ett beräknat avdragsunderlag (en form av justerat EBITDA). Vid beräkningen av avdragsunderlaget är överskott i handelsbolag en beståndsdel, vilken ska minska avdragsunderlaget.

Regeringen motiverar detta med att överskottet från handelsbolaget annars skulle öka avdragsunderlaget dubbelt, det vill säga dels i handelsbolaget och dels i moderbolaget där handelsbolagets resultat redovisas. Detta eventuella dubbla avdrag förutsätter dock att handelsbolaget har räntekostnader och redovisar ett negativt räntenetto. I situationen då handelsbolaget inte redovisar ett negativt räntenetto men ett positivt skattemässigt resultat verkar dock begränsningen kunna leda till att moderbolaget i vissa situationer helt och hållet nekas avdrag för räntekostnader. För att illustrera detta följer två exempel nedan.

I alternativ 1 utgör Moderbolag AB ett rent holdingbolag utan egen nettoomsättning och äger en fastighet genom ett handelsbolag (Dotterbolag HB). Avkastningen från fastigheten redovisas i Dotterbolag HB men beskattas i Moderbolag AB. Moderbolag AB har tagit upp extern finansiering för fastigheten. Dotterbolag HB erlägger inga räntekostnader. Utfallet av den mycket förenklade beräkningen visar att Moderbolag AB inte får avdrag för några räntekostnader. Då det inte är möjligt att utväxla koncernbidrag mellan aktiebolag och handelsbolag saknas även resultatutjämningsmöjligheter.

I alternativ 2 äger istället Moderbolag AB fastigheten och erlägger lika stora räntekostnader som i alternativ 1. I det fallet får Moderbolag AB avdrag för samtliga räntekostnader

Den beskrivna situationen kommenteras inte i lagrådsremissen och om vår tolkning av förslaget är riktig hoppas vi på att detta ses över av lagstiftaren och åtgärdas i det slutliga lagförslaget. Om någon ändring eller förtydligande inte sker bör fastighetsbolag med handelsbolag noga se över sina strukturer för att undvika att riskeras drabbas av denna mycket oskäliga skattesmäll.

Se våra uträkningar här. 

Carl Westling, Gustav Ahl och Kristian Hamberg
Causey & Westling

Ämnen i artikeln:

CauseyWestling

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.