Torsdag13.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Inflationstakten ökar men trycket fortfarande lågt

Publicerad: 13 December 2016, 13:14

Riksbanken.

Foto: Sverrir Thór.

Inflationstakten, sett som tolvmånadersutveckling av konsumentprisindex (KPI), steg med 1,4 procent i november. I oktober var inflationstakten 1,2 procent.


Ämnen i artikeln:

InflationSCBRiksbanken

Inflationstakten, sett som tolvmånadersutveckling av konsumentprisindex (KPI), steg med 1,4 procent i november. I oktober var inflationstakten 1,2 procent. KPI uppmättes till 318,1 vilket kan jämföras med 313,75 i november ifjol. Från oktober till november steg KPI marginellt, från 318 till 318,1, och den stigande inflationstakten mellan oktober och november beror således på att KPI föll mellan oktober och november ifjol.

KPIF-inflationen som beräknas på uppdrag av Riksbanken för att bedöma kärninflationen steg till 1,6 procent jämfört med 1,4 procent i oktober.

Det som förklarar uppgången jämfört med ifjol är främst högre el- och bränslekostnader samt högre kostnader för fordonsdrift och prisökningar på restauranger. Från oktober till november är det i stort sett endast prishöjningar på el och bränsle som bidrar till inflationstryck i ekonomin och inflationstrycket är således fortfarande mycket modest vilket borgar för att Riksbankens styrräntor inte kommer att höjas på ett bra tag.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

InflationSCBRiksbanken

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.