Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Inflationstakten närmar sig 2 procent

Publicerad: 12 januari 2017, 08:48

Foto: Dreamstime.

Konsumentprisindex för december 2016 var 319,68 enligt ett pressmeddelande från Statistiska Centralbyrån, SCB. Inflationstakten som mäts som ändring av KPI över en tolvmånadersperiod uppmättes således till 1,7 procent vilket är en ökning med 0,3 procentenheter sedan i november.


Ämnen i artikeln:

InflationSCB

Konsumentprisindex för december 2016 var 319,68 enligt ett pressmeddelande från Statistiska Centralbyrån, SCB. Inflationstakten som mäts som ändring av KPI över en tolvmånadersperiod uppmättes således till 1,7 procent vilket är en ökning med 0,3 procentenheter sedan i november. Från november till december steg KPI med 0,5 procent vilket i sin tur kan jämföras med en stegring om 0,03 procent mellan oktober och november.

Det av Riksbanken utvecklade måttet för kärninflation, KPI med fast ränta, steg med 1,9 procent över tolvmånadersperioden och den har inte stigit lika mycket sedan 2010 enligt SCB.

Enligt myndigheten är det högre priser på transporter, drivmedel, el, livsmedel och kläder som bidrar till inflatione.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

InflationSCB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.