Tisdag04.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Inflationstakten i oktober var negativ

Publicerad: 11 November 2014, 08:52

Konsumentprisindex (KPI) som mäter den allmänna prisnivån i Sverige var 314,02 i oktober 2014 och sjönk med 0,1 procent jämfört med samma månad ifjol.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenSCB

Inflationstakten, förändringen i den allmänna prisnivån över en tolvmånadersperiod, var därmed -0,1 procent i oktober. Det kan jämföras med september då inflationstakten var -0,4 procent. Inflationstakten enligt det för Riksbanken specialkonstruerade måttet KPIF var 0,6 procent i oktober.

Prisnivån stiger dock från månad till månad, om än marginellt. Mellan september och oktober steg den med 0,1 procent. Sett till den senaste månaden är det prishöjningar på livsmedel och alkoholfria drycker samt transporttjänster som påverkar uppåt medan prissänkningar på el och drivmedel påverkar nedåt. Sett till det senaste året är det räntekostnader som bidrar mest till KPI-nedgången men det gör även elpriserna. Samtidigt motverkas KPI-nedgången av höjda hyror och livsmedel och alkoholfria drycker.

Sverrir Thór

Källa: Pressmeddelande från SCB

Ämnen i artikeln:

RiksbankenSCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.