Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Inflationstakten -0,2 procent

Publicerad: 12 december 2014, 09:12

Konsumentprisindex, KPI, uppmättes i november till 313,56 vilket är 0,2 procent lägre än i november ifjol.


Ämnen i artikeln:

SCB

Inflationstakten, mätt som förändring i KPI över en tolv månaders period, var därmed -0,2 procent i november. Det innebär att en på förhand definierad varukorg, som ska vara beskrivande för prisutvecklingen i landet, har sjunkit i pris med 0,2 procent.

Från oktober till november 2014 sjönk den generella prisnivån med 0,1 procent vilket är samma utveckling som under motsvarande period ifjol. Det för Riksbanken specialframtagna indexet KPIF, som mäter prisnivån men håller räntekostnaderna fasta, steg med 0,6 procent från november 2013 till november 2014.

Att KPIF stiger medan KPI sjunker indikerar att räntekostnaderna är en viktig bidragande faktor till inflationstakten och det var just räntekostnader som sjönk mest över tolvmånadersperioden. Räntekostnaderna sjönk med 9,9 procent och bidrog till KPI med -0,5 procentenheter. Även el blev betydligt billigare, -4,2 procent, vilket bidrog till KPI med -0,2 procentenheter. Höjda hyror och livsmedelspriser motverkade nedgången med 0,2 procentenheter vardera.

Sverrir Thór

Källa: Pressmeddelande från SCB

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.