lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Inflationen sjönk mer än väntat i mars

Publicerad: 14 april 2023, 06:31

Prisökningarna i dagligvaruhandeln är de högsta sen 1950-talet, trots en viss dämpning i mars jämfört med prisökningen i februari.

Foto: estherpoon

KPIF-inflationen i Sverige sjönk till 8,0 procent i mars jämfört med 9,4 procent i februari. Det visar statistik från SCB. Jämfört med månaden före steg KPIF 0,4 procent.

Ämnen i artikeln:

SvepetSCBInflation

ND


"Inflationstakten sjönk i mars, vilket delvis berodde på att uppgången av energipriserna har mattats av", säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB.

Väntat enligt Infronts analytikerenkät var att KPIF skulle stiga 0,7 procent i mars jämfört med månaden före och stiga 8,4 procent jämfört med samma månad föregående år.

KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, sjönk till 8,9 procent i mars jämfört med 9,3 procent i februari. Väntat enligt Infronts enkät var 9,0 procent.

Riksbankens räknade i sin senaste prognos med en KPIF-inflation på 7,8 procent samt en KPIFXE-inflation på 7,5 procent i mars.

Priserna på livsmedel och alkoholfria drycker ökade 1,2 procent i mars jämfört med februari i år, ned från +2,7 procent i månadstakt i februari. Årstakten sjönk från 21 till 19,7 procent.

"Tittar vi bakåt i tiden brukar matpriserna i snitt stiga med en halv procent i mars, så det vi ser nu är fortfarande en hög prisökningstakt. Men den är inte lika hög som den senaste tiden, vilket sänker inflationen något från de höga nivåer vi befinner oss på", säger John Eliasson, prisstatistiker på SCB, i en kommentar.

Inte sedan början av 1950-talet har matpriserna ökat så mycket för konsumenterna i Sverige på ett år.

Eventuella effekter av de prissänkningar som aviserades av dagligvaruhandeln i slutet av mars och början av april kan ses i KPI tidigast i nästa publicering, vilken sker i mitten av maj.

Inflation mar feb jan mar-22

=====================================================

KPIF m/m 0,4% 0,9% -1,3% 1,7%

KPIF y/y 8,0% 9,4% 9,3% 6,1%

KPIF ex energi y/y 8,9% 9,3% 8,7% 4,1%

KPI m/m 0,6% 1,1% -1,1% 1,8%

KPI y/y 10,6% 12,0% 11,7% 6,0%

=====================================================

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev