Onsdag28.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Sök

Makroekonomi

Inflationen negativ i maj

Publicerad: 13 Juni 2014, 05:02

Inflationstakten, mätt som förändring i konsumentprisindex (KPI) över en tolvmånadersperiod, var negativ med 0,2 procent i maj.


Ämnen i artikeln:

SCB

Det är en nedgång från april då inflationen var oförändrad. Det framgår av ett pressmeddelande från SCB.

KPI mäter den allmänna prisnivån i ekonomin och under perioden april 2014 till maj 2014 steg prisnivån med 0,1 procent, aningen sämre än under motsvarande period ifjol då KPI steg med 0,2 procent.

Den starkast bidragande faktorn till att prisnivån sjunkit över tolv månader är räntekostnader som sjönk med 5,6 procent sedan i maj 2013. Det motverkades av att hyror steg med 1,7 procent över samma period. Sett till utvecklingen från april till maj var det livsmedel samt el, paketresor och logi som bidrog till att priserna steg medan lägre priser på flygresor utrikes sjönk med 22,5 procent.

KPIF, KPI utan effekten av räntesatsförändringar, steg med 0,4 procent över en tolvmånadersperiod i maj och 0,1 procent från april till maj. KPIF är ett specialmått definierat av Riksbanken för att mäta den underliggande inflationen i ekonomin.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

SCB

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.