fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Prenumerera på tidningen Fastighetsnytt

Till erbjudande

Makroekonomi

Inflationen i juli 2,2 procent

Publicerad: 15 augusti 2017, 10:57

Riksbanken. Foto: Sverrir Thór.

Konsumentprisindex, KPI, uppmättes till 323,69 i juli och steg med hela 2,2 procent jämfört med juli ifjol. Inflationstakten, mätt som prisändring över tolv månader, uppgick alltså till 2,2 procent.

Ämnen i artikeln:

SCBInflation

Konsumentprisindex, KPI, uppmättes till 323,69 i juli och steg med hela 2,2 procent jämfört med juli ifjol. Inflationstakten, mätt som prisändring över tolv månader, uppgick alltså till 2,2 procent. I juni var den 1,7 procent. Från juni till juli steg KPI med 0,5 procent vilket kan jämföras med 0,1 procent ifjol.

Det är framförallt det höga priset på paketresor och flygresor utrikes som förklarar KPI-ökningen mellan juni och juli men även högre livsmedels- och elpriser. Det i sin tur motverkas av lägre priser på kläder. Över tolv månader förklaras inflationen främst av högre boendekostnader samt paketresor. Det sistnämnda beror i första hand på att efterfrågan efter solresor varit stor på grund av den ljumma sommaren vilket i sin tur innebär att det knappast är fog för att jubla för högt över att inflationen för första gången under detta årtionde överstiger inflationsmålet på 2 procent. Det kan vara en kortvarig effekt helt enkelt.

Sverrir Thór

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev