Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Inflationen i februari var högre än analytikerna väntat

Publicerad: 14 mars 2022, 10:41

Det kommer en dag när inflationsmålet ska försvaras genom att enbart höja räntan, sade Riksbankschefen Stefan Ingves på senaste utfrågningen i Finansutskottet.

Foto: Riksbanken.

Inflationen i februari var högre än analytikerna väntat. Nu står Riksbankschefen och hans medarbetare inför ett svårt val om att antingen höja räntan och sinka ekonomin eller att behålla den på noll - med risk för ännu högre inflation.


Ämnen i artikeln:

RiksbankenSCB

Statistiska centralbyråns senaste mätning visade att konsumentpriserna i februari var 4,5 procent högre än samma månad förra året. Även om man räknar bort el, bensin, diesel och uppvärmningen hade priserna ökat med 3,4 procent.

Det var mer än analytikerna väntat. Till följd av den senaste inflationssiffran har flera storbanker ändrat sin ränteprognos och tror att Riksbanken höjer tidigare: Nordea räknar med två räntehöjningar i år, Handelsbanken räknar med en höjning i september. 

Tidigare var det bara Swedbank som räknar med att en räntehöjning skulle komma i år.

Läs även: Risk för dyrare finansiering: ”Minskade transaktioner är det första vi kommer se” 

Riksbankens varnande ord 

Såhär uttryckte Riksbankschefen Stefan Ingves sig på senaste utfrågningen i Finansutskottet den 3 mars. 

– Räntorna i världen är på väg upp, men i olika takt. Och det behöver man nog fundera på som ett enskilt hushåll, hur världen kommer att se ut framgent. 

Ingves säger vidare att med tanke på hushållens skuldsättning (Europas näst högsta), kommer en höjd ränta slå direkt på disponibel inkomst och kommer leda till att hushållen kan spendera mindre. 

– Vi vet att om man tar i väldigt väldigt mycket så slår det väldigt hårt i samhället. Men samtidigt måste man förstå att så här långt, sedan 90-talet, har inflationsmålet enbart handlat om att sänka räntan. Det kommer en dag när inflationsmålet ska försvaras genom att enbart höja räntan, och då kommer det naturligtvis att kännas på ett helt annat sätt än den diskussion vi haft sedan inflationsmålet infördes.

Läs även: Ny rapport: Det här oroar bostadsrättsägare mest

Ett val med mycket på spel 

Om räntan höjs och lånen blir dyrare finns mindre utrymme till konsumtion, vilket gör att tillväxten stannar av . En svikande konjunktur brukar betyda en aktiv penningpolitik, som sänkt ränta, för att stimulera ekonomin. Men med minus- och nollränta i flera år finns det inte längre någon ränta att sänka.  

Fortsätter inflationen på samma höga nivå måste Riksbanken försvara inflationsmålet på 2 procent och höja reporäntan. 

Men frågan kvarstår hur fort Riksbanken kan tänka sig att höja räntan i det allt mer osäkra ekonomiska läget med det som pågår i vår omvärld och i vårt närområde. Riksbankens nästa räntebesked kommer 28 april. 

Inflationen i februari

KPIF-inflationen i Sverige steg till 4,5 procent i februari jämfört med 3,9 procent i januari. Jämfört med månaden före steg KPIF 0,9 procent.

 

Väntat enligt Infronts analytikerenkät var att KPIF skulle stiga 0,6 procent i februari jämfört med månaden före och stiga 4,0 procent jämfört med samma månad föregående år.

 

KPIF-inflationen exklusive energi, KPIFXE, steg till 3,4 procent i februari jämfört med 2,5 procent i januari. Väntat enligt Infronts enkät var 3,0 procent.

Riksbankens räknade i sin senaste prognos med en KPIF-inflation på 4,0 procent samt en KPIFXE-inflation på 2,3 procent i februari.

Tea Oscarsson

tea.oscarsson@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

RiksbankenSCB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.