Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Inflationen fortsatt negativ

Publicerad: 11 september 2015, 12:03

KPI hamnade på 312,81 i augusti och inflationstakten i den svenska ekonomin uppmättes således till -0,2 procent jämfört med augusti ifjol. I juli var inflationstakten -0,1 procent och från juli till augusti sjönk KPI med 0,2 procent.


Ämnen i artikeln:

Inflation

KPI hamnade på 312,81 i augusti och inflationstakten i den svenska ekonomin uppmättes således till -0,2 procent jämfört med augusti ifjol. I juli var inflationstakten -0,1 procent och från juli till augusti sjönk KPI med 0,2 procent. Bortser man från ränteeffekter och använder det för Riksbanken specialkonstruerade inflationsmåttet, KPIF, så hamnade inflationstakten på 0,8 procent i augusti.

Det som bidrog till den lägre inflationen var lägre priser på resor och drivmedel medan klädpriser och el bidrog uppåt. Över en tolv månaders period bidrog fallande räntekostnader (därav diskrepansen mellan KPI och KPIF) och lägre elpris mest till fallande KPI medan högre livsmedelpriser motverkade utvecklingen.

Sverrir Thór

Källa: Pressmeddelande från SCB

Ämnen i artikeln:

Inflation

Dela artikeln:


Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.