Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Inflationen föll i augusti

Publicerad: 12 september 2017, 07:45

Inflationen föll i augusti enligt ny konsumentprisstatistik från SCB. Enligt KPIF, som är den nya målvariabeln för Riksbanken, var inflationstakten över tolv månader 2,3 procent, jämfört med 2,4 procent i juli.


Ämnen i artikeln:

InflationSCB

Inflationen föll i augusti enligt ny konsumentprisstatistik från SCB. Enligt KPIF, som är den nya målvariabeln för Riksbanken, var inflationstakten över tolv månader 2,3 procent, jämfört med 2,4 procent i juli, och från juli till augusti sjönk KPIF med 0,1 procent.

Enligt KPI, den gamla målvariabeln, var inflationstakten 2,1 procent i augusti, jämfört med 2,2 procent i juli. KPI föll med 0,2 procent från juli till augusti.

Det som bidrar till den kortsiktiga förändringen är främst högre priser på kläder och högre elpriser, medan paketresor föll i pris och utrikes flygresor likaså. Över tolv månader är det boendekostnader och livsmedelspriser som bidrar uppåt medan lägre priser på mobiltelefonutrustning bidrar neråt.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

InflationSCB

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.