Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Makroekonomi

Inflationen 1,7 procent i juni

Publicerad: 13 juli 2017, 06:14

Konsumentprisindex, KPI, för juni var 321,97 och steg med 0,1 procent från maj. Jämfört med juni ifjol steg KPI med 1,7 procent och tolv månaders inflationen, inflationstakten, var således 1,7 procent i juni.


Ämnen i artikeln:

InflationSCBRiksbanken

Konsumentprisindex, KPI, för juni var 321,97 och steg med 0,1 procent från maj. Jämfört med juni ifjol steg KPI med 1,7 procent och tolv månaders inflationen, inflationstakten, var således 1,7 procent i juni. Inflationen mätt som KPIF enligt det för Riksbanken specialframtagna måttet var 1,9 procent, lika mycket som i maj.

Den starkast bidragande faktorn till att KPI steg mellan maj och juni var priserna på paketresor och utrikes flygresor som bidrog med 0,3 procent respektive 0,2 procent, och utvecklingen motverkades av lägre priser på kläder och drivmedel. Över tolv månader var det främst högre boendekostnader och restaurangpriser samt högre priser på livsmedel som bidrog till inflationen medan teleutrustning blev billigare.

Det framgår av ett pressmeddelande från Statistiska centralbyrån.

Sverrir Thór

Ämnen i artikeln:

InflationSCBRiksbanken

Dela artikeln:

Fastighetsnytt nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.